play

Anna-Maja Henriksson: Hallituksen kaatuminen oli lähellä viime kesänä

Väistyvä puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson piti puheen Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen RKP:n puoluekokouksessa Helsingissä lauantaina.

Väistyvä puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson piti puheen Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen RKP:n puoluekokouksessa Helsingissä lauantaina. Kuva: Kimmo Penttinen/Lehtikuva

Nina Törnudd/STT

RKP:n väistyvä puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo, että hallituksen kaatuminen oli lähellä viime kesänä, kun hallitusta repivät kiistat silloisen elinkeinoministerin Vilhelm Junnilan (ps.) äärioikeistolaisista yhteyksistä ja rasisminvastaisesta tiedonannosta.

Henriksson sanoi jäähyväispuheessaan RKP:n puoluekokouksessa, että viime kesä oli todellinen koettelemus, jota sävytti jatkuva kriisinhallinta.

–  Voin käsi sydämellä sanoa, että jos minulla olisi ollut viime kesänä tilaisuus, olisin eronnut. Voimani olivat loppumassa. Mediamyräkkä oli valtava, ja kaikista suunnista tuleva paine oli ääretön. Haluttiin, että kaadan hallituksen. Ja olihan se lähellä, Henriksson sanoi.

Hän sanoi kuitenkin päätyneensä siihen, ettei laivan jättäminen ollut mahdollista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Joukkueen on mentävä yksilön edelle. Ja puolueen etu ensin, Henriksson sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo kommentoi Henrikssonin eroajatuksia todeten, että kuuli asiasta ensimmäisen kerran kun häneltä kysyttiin sitä. Kesän kuohuista päästiin lopulta yli ja hallituksen työ saattoi jatkua, Orpo totesi.

– Siellä oli kieltämättä kaikenlaisia vaiheita. Luulen, että siinä aika monella tunteet kävi laidasta laitaan. En minä sitä sinänsä ihmettele. Mutta niiden kovien tunteiden ja vaikean tilanteen keskeltä me muodostimme polun ja lähdimme yhdessä tekemään tiedonantoa yhdenvertaisesta Suomesta, Orpo sanoi.

Henriksson totesi puheessaan myös, että vaikka RKP:n osallistumista hallitukseen on arvosteltu, on enemmistö puolueen äänestäjistä pitänyt hallitukseen menemistä oikeana päätöksenä. Sisäisiä paineita on kuitenkin ollut. Henriksson sanoi toivovansa, ettei jatkossa enää toistu tilanne, jossa mediassa lainataan nimettömiä lähteitä, jotka kertovat, että puolue on kriisissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Paras tapa hävitä ottelu on yleensä tehdä oma maali. Hyvät ystävät, joukkuepelaajat eivät tee omia maaleja. He pelaavat joukkueen puolesta, Henriksson moitti.

Puheessaan Henriksson luetteli puheenjohtajakautensa tuloksia ja saavutuksia, viimeisimpänä puolueen europarlamenttipaikan puolustaminen viime sunnuntain eurovaaleissa, vaikka kannatusmittaukset ennakoivat tappiota.

–  Media oli tuominnut meidät, gallupit vaaliviikolla osoittivat meidän menettävän paikan, ja iltapäivälehdet puhuivat Henrikssonin mahdollisesta tulevasta suuresta mahalaskusta. Mutta tiedättekö mitä – EU-vaalituloksemme oli loistava! Saimme 6,1 prosenttia äänistä ja onnistuimme hyvin säilyttämään paikkamme.

RKP:tä vuodesta 2016 johtanut Henriksson liikuttui puheensa lopussa kyyneliin, kun hän kiitti puolueväkeä luottamuksesta ja toivotti sunnuntaina valittavalle seuraajalleen onnea.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi