play

Lemmikkien sairastumisen Mustin ja Mirrin ruoasta aiheutti perunan luontainen myrkky, yhtiö pyytää anteeksi: "Näin ei olisi ikinä saanut tapahtua"

Sulo-koira ja omistaja ostoksilla lemmikkitarvikeketju Musti ja Mirri myymälässä Hakaniemessä Helsingissä 17. marraskuuta 2020.

Sulo-koira ja omistaja ostoksilla lemmikkitarvikeketju Musti ja Mirri myymälässä Hakaniemessä Helsingissä 17. marraskuuta 2020. Kuva: Lehtikuva

STT

Musti ja Mirri -ketjussa myytyä ruokaa syöneiden lemmikkieläinten sairastumisien syyksi on varmistunut perunan luontainen myrkky eli ulkomaisen perunahiutaleen korkea glykoalkaloiditaso, kertoo eläintarvikeyhtiö Musti Group.

Kohonneita glykoalkaloiditasoja paljastui laboratoriokokeissa sekä raaka-aineesta että valmiista lemmikinruokatuotteesta. Musti Group kertoo selvittäneensä asiaa yhteistyössä Ruokaviraston, eläinlääkäreiden ja raaka-ainetuottajien kanssa.

Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä, joilla kasvit suojautuvat tauteja ja tuholaisia vastaan, Ruokavirasto kertoo nettisivuillaan.

Ruokaviraston mukaan glykoalkaloidipitoisuus nousee perunassa silloin, kun se alkaa itää tai vihertää. Vihertymisen estämiseksi peruna on säilytettävä valolta suojattuna. Vihertyneet tai itäneet perunat on syytä jättää syömättä, sillä ne voivat aiheuttaa esimerkiksi vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Musti Group on käyttänyt perunahiutaleita kahdessa tuotteessa, jotka poistettiin myynnistä viikko sitten. Poistetut tuotteet ovat SMAAK Herkkä kala viljaton koiranruoka ja SMAAK Viljaton kana kissanruoka.

Myös lemmikinruoan valmistaja Dagsmark Petfood ja Alvar Pet ovat kertoneet vetäneensä lemmikinruokaa myynnistä varotoimena.

Musti Group kertoo testanneensa Ruokaviraston kanssa yhdessä laaditun listan pohjalta myös mahdollisia mikrobiologisia oireiden aiheuttajia. Nämä näytteet ovat kuitenkin olleet puhtaita.

Ruokavirasto jatkaa vielä omia tutkimuksiaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Musti Groupin toimitusjohtajan David Rönnbergin mukaan yhtiö pyytää anteeksi kaikilta asiakkailtaan ja erityisesti heiltä, joiden lemmikit ovat sairastuneet.

–  Näin ei olisi ikinä saanut tapahtua. Teemme kaikkemme palauttaaksemme asiakkaidemme luottamuksen, hän sanoo tiedotteessa. 

Rönnberg toteaa, että tapauksen on oltava myös herätys koko lemmikkiruoka-alalle.

–  Meidän on yhdessä eurooppalaisten ruokaviranomaisten kanssa vaikutettava niin, että rehulle määritellään EU:ssa raja-arvot. Vain siten voimme todella varmistua, että näin ei tapahdu enää koskaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Musti Group kertoo mittaavansa jatkossa glykoalkaloiditason jokaisesta saapuvasta perunaerästä. Yhtiö on myös luvannut korvata asiakkailleen tapauksesta aiheutuneet eläinlääkärikulut.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi