play

Kotimaisten varhaisperunoiden korkea hinta seurausta kylmästä keväästä – suomalaisen varhaisperunan kilohinta 8–12 euroa, ruotsalaista saa parilla eurolla per kilo

Kotimaisten varhaisperunoiden kilohinnat ovat viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna noin kaksinkertaiset S-ryhmän kaupoissa. Arkistokuva.

Kotimaisten varhaisperunoiden kilohinnat ovat viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna noin kaksinkertaiset S-ryhmän kaupoissa. Arkistokuva.

STT

Kotimaiset varhaisperunat maksavat tällä hetkellä ruokakaupoissa paljon enemmän kuin ulkomaalaiset varhaisperunat.

Esimerkiksi S-ryhmän verkkokaupassa suomalainen varhaisperuna maksoi torstaina 8–9 euroa kilolta. Ruotsalaisen varhaisperunan vastaava kilohinta oli reilut kaksi euroa. Keskon verkkokaupassa kotimainen varhaisperuna saattoi kustantaa torstaina noin 6–12 euroa kilolta ja ruotsalainen vajaa neljä euroa.

Kotimaisten varhaisperunoiden kilohinnat ovat viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna noin kaksinkertaiset S-ryhmän kaupoissa, kertoo SOK:n hedelmistä, vihanneksista ja kukista vastaava myyntipäällikkö Katarina Vikman STT:lle.

Korkea hinta johtuu Vikmanin mukaan siitä, että varhaisperunaa ei ole ollut saatavilla niin paljon kuin viime vuosina samana ajankohtana. Kysyntä on tarjontaa kovempaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Syy löytyy kylmästä keväästä, eli on päästy kylvämään paljon myöhemmin, hän toteaa.

Terhi Löfstedt Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta kertoo STT:lle, että kotimaisten varhaisperunoiden istutukset viivästyivät säiden takia hieman.

–  Ensimmäiset varhaisperunat saatiin istutettua käytännössä aika normaalilla aikataululla maalis-huhtikuun vaihteessa, ja ne perunat saatiin nostettua touko-kesäkuun vaihteessa, MTK-Varsinais-Suomen aluepäällikkönä toimiva Löfstedt toteaa.

Myöhemmin tehtyjä istutuksia viivästytti huhtikuun takatalvi. Tällöin lumi ja märkä haittasivat kylvöä. Suurempia määriä varhaisperunaa päästiin istuttamaan huhtikuun alkupuolelta kuun puoliväliin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Toukokuussa olleet yllätyshelteet johtivat siihen, että tarvittiin kastelua. Toukokuussa ei ollut yöhalloja, mikä on sinänsä aina hyvä asia perunan kasvulle, hän sanoo.

Ensimmäiset varhaisperunat nostettiin Löfstedtin mukaan toukokuun viimeisinä päivinä. Tämän jälkeen nostot ovat jatkuneet tasaisesti, mutta Löfstedtin mukaan ylitarjontaa varhaisperunoista ei ole ollut. Viime viikonlopun sateet hidastivat perunoiden nostoa, hän lisää.

–  Nostoajankohdan säät vaikuttavat aina perunan saatavuuteen, koska kovin märästä maasta ei voida nostaa, Löfstedt kertoo.

Korkea hinta on saattanut vaikuttaa alkukesästä kuluttajien ostopäätöksiin. Kilomäärissä laskettuna viime- ja kuluvalla viikolla kotimaista varhaisperunaa on myyty S-ryhmän kaupoissa noin 10 prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna, Vikman kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kotimaisten varhaisperunoiden tulevia hinnanmuutoksia Vikman ei kommentoi, mutta saatavuus paranee hänen mukaansa koko ajan. Vikman arvioi, ettei tänä vuonna päädytä yhtä huonoon tilanteeseen kuin esimerkiksi vuonna 2020, jolloin uusia perunoita oli vähäisesti saatavilla jopa heinäkuuhun asti.

–  Ensi viikon tarkkaa tilannetta en lähde ennustamaan, kun kyseessä on sääriippuvainen tuote, hän kommentoi juhannusviikon saatavuutta.

MTK:n Löfstedt sanoo, että viljelijöiden perunoista saama hinta ja kaupan myyntihinta ovat tänäkin kesänä eri suuruisia, eivätkä ne välttämättä korreloi keskenään. Kaupan myyntihinnat ovat viljelijöiden saamaa hintaa korkeammat. Löfstedtin mukaan viljelijät eivät voi vaikuttaa perunoiden myyntihintaan ruokakaupassa.

Viljelijät myyvät perunat tukkukauppaan, josta perunat myydään jälleen kauppoihin.

–  Jälleenmyyjä tietenkin hinnoittelee itse sen hinnan eteenpäin, Löfstedt toteaa.

Ruotsalaisten varhaisperunoiden kysyntä on Vikmanin mukaan ulkomaisista perunoista suurinta. Ruotsalaista uutta perunaa päästään istuttamaan suomalaista selvästi aikaisemmin eteläisessä Ruotsissa esimerkiksi Skånen alueella. Suomen kesäaikaan ruotsalaista varhaisperunaa on yleensä jo hyvin saatavilla. Vikmanin mukaan ruotsalaisen varhaisperunan verrattain halpa hinta alkukesällä johtuu näistä seikoista.

Vikman tähdentää, että myynti siirtyy yleensä juhannuksen maissa ruotsalaisesta suomalaiseen varhaisperunaan, kun jälkimmäisen saatavuus alkaa olla hyvissä kantimissa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi