play

Koronaviruksen uutta alalinjaa havaittu ensimmäistä kertaa Suomessa – "Tämä oli odotettavissa"

Havainto omikronin uudesta alalinjasta tehtiin THL:n seurannassa.

Havainto omikronin uudesta alalinjasta tehtiin THL:n seurannassa. Kuva: Lehtikuva

STT

Koronaviruksen omikronvariantin uutta alalinjaa on havaittu nyt ensimmäistä kertaa myös Suomessa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Alalinjan virallinen nimi on XBB.1.5, mutta siitä on käytetty myös nimeä Kraken.

Havainto omikronin uudesta alalinjasta tehtiin THL:n seurannassa, jossa selvitetään eri virusvarianttien esiintymistä Suomessa.

Seurannasta saadut tiedot päivittyvät tartuntatautirekisteriin ja seurantasivulle kahden kolmen viikon viiveellä näytteenotosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maailmalla alalinjasta tehtiin ensimmäiset havainnot lokakuussa Yhdysvalloissa. Tämän jälkeen alalinjaa on havaittu sekä Britanniassa että useissa EU- ja ETA-alueen maissa.

–  Oli odotettavissa, että kyseistä virusmuunnosta löytyy ennen pitkää myös Suomesta, johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä sanoo tiedotteessa.

–  (Tämän) alalinjan virusten arvioidaan tarttuvan herkästi. Kuten tällä hetkellä Suomessa kiertävät omikronvariantit, XBB.1.5 väistää tehokkaasti immuunisuojaa.

THL:n mukaan alalinjan ei tiedetä aiheuttavan muita omikronmuunnoksia vakavampaa tautia. Savolainen-Kopran mukaan rokotesuoja koronaviruksen aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan on säilynyt erinomaisena varianteista riippumatta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi