play

Maanviljelijöiden riesana ovat gps-häirintä ja palvelunestohyökkäykset

Maatiloilla on ollut ongelmia traktoreiden automaattiohjauksen ja ajo-opastinten kanssa.

Maatiloilla on ollut ongelmia traktoreiden automaattiohjauksen ja ajo-opastinten kanssa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

Itärajan pinnassa sijaitsevilla maatiloilla on ollut jonkin aikaa ongelmia traktoreiden automaattiohjauksen ja ajo-opastinten kanssa. Syyksi ongelmiin on epäilty gps-häirintää.

–  Häirintä on satunnaista. Välillä järjestelmät toimivat tosi hyvin, ja välillä on pitkiä aikoja, että ne eivät toimi, kertoo Lappeenrannassa asuva maanviljelijä STT:lle. Yksityisyytensä suojelemiseksi hän esiintyy jutussa nimettömänä, mutta hänen nimensä on STT:n tiedossa.

–  Syyt tähän voivat olla moninaisia. Aihe on vaikea, maanviljelijä sanoo.

Hän on havainnut häirintää tänä keväänä, mutta myös viime talvena.

Suurimmassa osassa traktoreita on ajo-opastin, joka näyttää pellosta ne kohdat, joista traktori on ajanut. Automaattiohjauksella traktori ajaa maanviljelijän mukaan juuri siitä kohtaa, mistä pitääkin. Niin säästyy polttoainetta ja kasvinsuojeluaineita. Jos automaattiohjaus ei toimi, tuottaa se tappiota viljelijälle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maanviljelijä epäilee häirinnästä itänaapuria.

–  Nehän ovat taitavia shakkipelaajia. Välillä ollaan rauhallisesti ja välillä hyökätään.

Myös toinen lappeenrantalainen maanviljelijä kertoo gps-häirinnästä STT:lle. Hänkin esiintyy jutussa nimettömänä työtehtäviensä vuoksi. Hänen mukaansa gps-häirintää esiintyi yllättävän paljon viime syksynä, mutta vähemmän tänä keväänä.

Traktoreissa on tarkkuussignaali, joka hankitaan joko Maanmittauslaitokselta tai joltakin kaupalliselta toimijalta. Maanviljelijän mukaan monet käyttävät avoimen lähteen signaaleita.

–  Niissä on ollut todella paljon palvelunestohyökkäyksiä, maanviljelijä sanoo.

Myös hän katsoo, että gps-häirintä aiheuttaa tappioita, kun pelloille jää kylvämättömiä tai ruiskuttamattomia alueita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kumpikin viljelijä sanoo, että yksi syy ongelmiin on 3g-verkon alasajo. Traktorin järjestelmät tarvitsevat nettiä, eikä heidän mukaansa tilalle ole pystytty rakentamaan kattavia 4g- tai 5g -verkkoja.

–  En osaa ketään sormella osoittaa, mutta kun tätä rajan pinnassa tapahtuu, jotain johtopäätöksiä voi tehdä, sanoo myös toinen maanviljelijä.

Molemmat haastatellut ovat kohdanneet vastustusta asiasta puhuessaan.

–  Naureskellaan, että ollaan luulotautisia. Tosin naureskelijat ovat olleet toiselta puolelta Suomea, jälkimmäinen maanviljelijä sanoo.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n strategian ja huoltovarmuuden johtajan Markus Lassheikin mukaan liitolle on tullut tietoja havaituista gps-häiriöistä Lappeenrannasta ja Kaakkois-Suomen alueelta.

Liitto on raportoinut saamansa tiedot Maanmittauslaitokselle ja Ruokavirastolle, jotka eivät ole kuitenkaan kommentoineet häiriöiden syytä. Aiempaa laajempia paikannushäiriöitä havaittiin vapun tienoilla kylvötöiden alkaessa. Häiriöt ovat jatkuneet sen jälkeenkin.

–  Töitä ongelmat eivät ole estäneet. Hytissä on kuljettaja, ja traktorit kyllä pysyvät oikealla puolella ojaa, Lassheikki sanoo STT:lle.

Lassheikin mukaan viljelijöiltä tulleet viestit ovat olleet lähinnä hämmästyneitä. Viljelijät ovat olleet myös harmissaan, ja osa on pohtinut, onko vika laitteen käyttäjän taidoissa.

–  Moni on arvellut, että asia liittyisi samanlaiseen häirintään kuin lentoliikenteen osalta, Lassheikki sanoo.

Toinen arkisempi selitys häiriöille voi Lassheikin mukaan olla laiteviat tai signaali, joka vaihtelee maaston mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi