play

Vantaan kouluampumisen motiiviksi vahvistui kiusaaminen – Poliisi tietää jo, mikä asia on seuraavaksi "kiivaasti selvitettävä"

Ampumiset tapahtuivat tiistaina Viertolan koulussa Vantaalla.

Ampumiset tapahtuivat tiistaina Viertolan koulussa Vantaalla. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

STT

Vantaan tiistaisen kouluampumisen motiiviksi on esitutkinnassa vahvistunut kiusaaminen, kertoi Itä-Uudenmaan poliisi tiedotteessaan keskiviikkona. Ampumisessa Viertolan koululla kuoli yksi oppilas ja kaksi haavoittui vakavasti. Sekä epäilty ampuja että uhrit ovat koulun kuudesluokkalaisia.

Poliisin mukaan ampumisesta epäilty 12-vuotias poika kertoi kuulusteluissa joutuneensa kiusatuksi ja tieto vahvistui poliisille myös muussa esitutkinnassa. Epäilty oli poliisin mukaan siirtynyt Viertolan kouluun alkuvuonna.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Särkkä kertoi STT:lle poliisin selvittävän seuraavaksi sitä, liittyivätkö ampumisen uhrit kiusaamiseen jollakin tavoin.

– Tämä on seuraava aspekti, jota ruvetaan kiivaasti selvittämään, hän sanoi keskiviikkona.

Tulevissa kuulusteluissa on Särkän mukaan määrä käydä läpi tarkemmin myös sitä, minkälaista kiusaaminen on ollut. Poliisi tutkii myös koulun vaihtamisen taustoja.

– Tässä tehdään kattava tutkimus sen suhteen, mitkä nämä taustatekijät ja laukaisevat tekijät tässä tapauksessa ovat olleet, Särkkä sanoi aiemmin keskiviikkona.

Myös Vantaan kaupungin perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoi tiedotustilaisuudessa, että poika oli aloittanut Viertolan koulussa tammikuussa.

– Hän on muuttanut Vantaalle toisesta kaupungista ja aloittanut koulun 8. tammikuuta. Siitä hetkestä on noin 11 kouluviikkoa. Tänä aikana ei ole mitään erityistä tietoa (kiusaamisesta tai muusta). Tämän enempää emme voi kommentoida tutkinnallisista syistä, Kalo sanoi.

Poliisi sai ampumisesta hälytyksen Viertolan koulun Jokirannan opetuspisteelle tiistaina aamuyhdeksän jälkeen. Kuudesluokkalainen poika kuoli tapahtumapaikalle, ja kaksi ampumisessa haavoittunutta tyttöä toimitettiin sairaalahoitoon. Poliisi tutkii tapahtunutta murhana ja kahtena murhan yrityksenä.

Epäilty ampuja saapui kouluun, kun oppitunti oli alkamassa.

– Heti oppitunnin aluksi hän on suorittanut ampumiset ja poistunut sen jälkeen, kertoi rikoskomisario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisista STT:lle keskiviikkona illalla.

Ampumistapahtuma kesti hänen mukaansa vain muutamia minuutteja.

Hyvärinen sanoi, että epäilty oli pukeutunut kuten nuorilla on tapana. Epäilty ei esimerkiksi ollut Hyvärisen mukaan millään tavalla verhonnut itseään.

Epäilty ampuja otettiin tiistaina kiinni hieman ennen aamukymmentä Helsingin Siltamäessä. Kiinnioton yhteydessä pojan hallusta löytyi poliisin mukaan revolverimallinen käsiase. Ase on poliisin mukaan luvallinen ja luvanhaltija on epäillyn ampujan lähisukulainen.

Poliisi on kertonut, että epäilty on kuulustelussa myöntänyt teon. Tutkinnanjohtaja Marko Särkkä kertoi keskiviikkona, että myös toista haavoittuneista lapsista on kyetty alustavasti puhuttamaan.

Rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen puolestaan kertoi MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa, että epäilty poika kertoi kuulustelussa katuvansa tekoa.

– Hän sanoi olevansa pahoillaan. Kun on lapsesta kyse, on vaikea sanoa minkä verran hän vielä ymmärtää tekoaan ja sen seurauksia, Hyvärinen sanoi.

Keskiviikkona poliisi vielä kertoi, että Viertolan koululta poistuttuaan poika oli Siltamäessä mahdollisesti uhkaillut kouluun matkalla olleita oppilaita. Asiaa tutkitaan laittomana uhkauksena.

Epäilty ei ole ikänsä vuoksi rikosoikeudellisessa vastuussa, minkä vuoksi häntä ei voi pidättää tai vangita. Poliisi on kuulusteluiden jälkeen luovuttanut hänet sosiaaliviranomaisten huostaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliisilla on Marko Särkän mukaan käsitys siitä, miten tapahtumat etenivät Jokirannan opetuspisteessä. Ampuminen tapahtui koulun yksikerroksisessa parakkikoulurakennuksessa, mutta hän ei keskiviikkona tarkentanut sitä, tapahtuiko kaikki luokkahuoneessa vai myös käytävällä.

Poliisin mukaan toinen haavoittuneista tytöistä on Suomen kansalainen, kun taas toisella on Suomen ja Kosovon kaksoiskansalaisuus. Myös ampumisesta epäilty on Suomen kansalainen, kuten oli myös ampumisessa kuollut poika.

Poliisi on aloittanut erillisen esitutkinnan siitä, miten poika sai haltuunsa aseen. Asiaa tutkitaan alustavasti epäiltynä ampuma-aserikoksena.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi