play

Perustuslakivaliokunta: Toimeentulotuen saajaa voi vaatia muuttamaan halvempaan asuntoon

Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

STT

Toimeentulotuen saajia voi vaatia jatkossa muuttamaan halvempaan asuntoon, jos heidän vuokransa ylittää vuokranormin, katsoo eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Valiokunta linjasi torstaina, että säästöjä toimeentulotukea saavien ihmisten asumismenoihin tavoitteleva hallituksen esitys on perustuslain mukainen, kunhan sitä vielä täsmennetään.

–  Perustuslaki ei edellytä, että minkä hintaiset tahansa asumismenot tulisi toimeentulotuella kattaa. Jos omasta kotikunnasta ei löydy asumisnormin täyttävää asuntoa, on sitä katsottava laajemmalta alueelta. Perustuslakivaliokunta ei nähnyt tälle perustuslaista johtuvaa estettä, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Heikki Vestman (kok.) STT:lle valiokunnan kokouksen jälkeen.

Vestmanin mukaan valiokunta katsoi, että lakiin voidaan ottaa asumismenojen normittaminen perustuslain estämättä. Vastaavaa normitusta on Kelan käytännöissä jo hänen mukaansa tehty. Perustuslakivaliokunta oli sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antamassaan lausunnossa yksimielinen. Se kuitenkin edellyttää, että hallituksen esitystä pitää vielä sote-valiokunnassa täsmentää. Laissa tulee muun muassa käydä selkeämmin ilmi, mihin kriteereihin normitus perustuu.

Valtioneuvosto säätää asetuksella asumismenojen katosta, ja siinä pitää huomioida esimerkiksi asumismenojen kuntakohtaisuus.

Perustuslakivaliokunta edellyttää lain täsmentämistä myös siten, että erityiset perusteet poiketa asumismenojen katosta tehdään oikeusharkintaiseksi.

–  Viranomaisen tulee siten ottaa erityisperusteet huomioon toimeentulotukipäätöksen teossa, jos kriteerit täyttyvät. Perusteita voivat olla esimerkiksi pitkäaikainen vakava sairaus, vammaisuus tai korkea ikä, Vestman sanoo.

Vestman arvioi, että sosiaali- ja terveysvaliokunta pystynee nämä asiat mietinnössään täsmentämään.

Hallitus esittää, että jos normin ylittäville menoille ei löydy laissa määriteltävää erityistä perustetta, olisi toimeentulotuen saajalla kolme kuukautta aikaa muuttaa halvempaan asuntoon, jotta hänen tukiaan ei leikattaisi.

Muutoksen on laskettu vähentävän toimeentulotukimenoja 31 miljoonalla eurolla, mikä jakautuu puoliksi kuntien ja valtion kesken. Työllisyyden lasketaan kasvavan 1 200 työllisellä. Hallituksen esityksen perusteella yli 56  000 toimeentulotukiasiakasta asuu nykyään asunnossa, jossa menot ylittävät Kelan asumismenonormin.

Esitys sai voimakasta kritiikkiä lausuntokierroksella. Monet esitystä kommentoivat tahot huomauttivat muun muassa, että edullisista vuokra-asunnoista on jo ennestään pulaa varsinkin kasvukeskuksissa ja että muuttopakko voi ajaa toimeentulotuen saajat entistä ahtaammalle.

Hallituksen tavoite on, että lainmuutos tulisi voimaan ensi vuoden heinäkuussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi