play

Lakkoviikko vaikuttaa julkiseen liikenteeseen, kauppoihin ja päiväkoteihin

Monet päiväkodeista ovat suljettuina tiistaina ja keskiviikkona.

Monet päiväkodeista ovat suljettuina tiistaina ja keskiviikkona. Kuva: Lehtikuva

STT

Tämän viikon poliittiset lakot osuvat niin varhaiskasvatukseen, joukkoliikenteeseen, kauppoihin kuin teollisuuteenkin.

Keskiviikkona monissa isojen kaupunkien päiväkodeissa jatkuu varhaiskasvatuksen lakko. Kaksipäiväisen lakon takana ovat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja hoitajaliitot Tehy sekä Super.

Lakko vaikuttaa Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Vaasassa ja Mustasaaressa, Rovaniemellä, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Joensuussa, Oulussa, Turussa sekä Porissa.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n keskiviikkona alkavassa kaksipäiväisessä lakossa ovat mukana linja-autonkuljettajat sekä huoltokorjaamojen henkilökunta. AKT:n mukaan lakko vaikuttaa laajasti bussiliikenteeseen niin paikallisliikenteessä kuin kaukoliikennevuoroillakin.

Lisäksi JHL on ilmoittanut metro-, raitio- ja linja-autoliikennettä koskevasta lakosta Helsingissä, Turussa ja Tampereella samoina päivinä.

Helsingissä metro, raitiovaunut, pikaratikka ja suurin osa busseista eivät kulje lakon aikana. Lähijunat sekä lautat Suomenlinnaan ja Kruunuvuorenrantaan liikennöivät normaalisti.

Myös Vaasan kaupunki on ilmoittanut, että lakon aikana suurin osa linja-autojen vuoroista on peruttu. Lisäksi Pohjois-Savon ely-keskuksen mukaan joukkoliikenteen lakko vaikuttaa merkittävästi Itä-Suomen bussien liikennöintiin.

Palvelualojen ammattiliitto PAM puolestaan aloittaa keskiviikkona 3–4 päivää kestävän lakon kaupan logistiikkakeskuksissa. Kaupan liiton mukaan ruoka ei lopu lakon aikana kaupoista, mutta yksittäisiä tuotteita saattaa puuttua.

AKT:n lakossa ovat mukana ahtaajat, jotka lakkoilevat keskiviikosta perjantaihin. Satamien toiminta käytännössä pysähtyy lakon ajaksi.

Lisäksi Teollisuusliitto ja Paperiliitto aloittavat keskiviikkona kolmen päivän työnseisauksen.

AKT toivoo hallitusta neuvottelupöytään. Lakoista on ollut tapana ilmoittaa neljä päivää etukäteen, mutta AKT ilmoitti keskiviikkona alkavasta kolmipäiväisestä lakosta vasta maanantaina.

– Rehellinen vastaus on se, että varsinkin linja-autopuolella työnantaja pyrkii haalimaan lakkojen aikana ulkopuolista työvoimaa. Sen takia päätimme ilmoittaa lakosta melko myöhäisessä vaiheessa, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko STT:lle.

Työnantajapuoli sai tiedon lakosta niin ikään maanantaiaamuna.

Kokko sanoo liiton toivovan, että hallitus ryhtyisi vuoropuheluun ja neuvotteluihin työtaistelun osapuolten kanssa.

– Protestoimme hallituksen työelämäleikkauksia ja sosiaaliturvaleikkauksia vastaan. Toivomme, että syntyisi aito neuvotteluyhteys. Ei niin, että saamme sanoa mielipiteemme kolmikantaryhmissä, mutta kuitenkin toteutetaan työnantajan tahto hallituksen toimesta.

Kokko sanoo, että liitto on varautunut uusiin lakkoihin, jos keskusteluyhteyttä ei synny.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi