play

Vastaamon tietomurrosta epäilty on tuotu Suomeen – uusi vangitsemiskäsittely pidetään tiistaina

Vastaamo kertoi lokakuussa 2020 joutuneensa kiristyksen kohteeksi. Asiakkaiden tietoja julkaistiin netissä, ja heiltä vaadittiin lunnaita tietojen levittämisen uhalla.

Vastaamo kertoi lokakuussa 2020 joutuneensa kiristyksen kohteeksi. Asiakkaiden tietoja julkaistiin netissä, ja heiltä vaadittiin lunnaita tietojen levittämisen uhalla. Kuva: Emmi Korhonen

STT

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäilty mies on tuotu Suomeen, hänen asianajajansa Peter Jaari vahvistaa STT:lle. Mies tuotiin Suomeen eilen iltapäivällä, ja hänet vietiin Vantaan vankilaan.

Vastaamon tietomurrosta epäilty Aleksanteri Kivimäki, 25, vangittiin käräjäoikeudessa viime syksynä poissaolevana. Uusi vangitsemiskäsittely pidetään Jaarin mukaan tiistaina.

Kivimäki otettiin kiinni helmikuun alussa Ranskassa.

Kivimäen tuomisesta Suomeen kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keskusrikospoliisin (KRP) rikoskomisario Marko Leponen sanoi helmikuun alkupuolella, että epäillyn kiinniottoon Ranskassa johti ilmoitus, joka ei liittynyt Vastaamo-tutkintaan.

Ranskalaismedia Actu Hauts-de-Seinen helmikuun alussa kertoman mukaan epäilty otettiin kiinni kotihälytystehtävän yhteydessä. Lehden lähteen mukaan poliisi meni asuntoon Courbevoien kuntaan Pariisin lähiöissä, kun nainen kertoi ystävänsä riidelleen kumppaninsa kanssa. Nainen epäili kotiväkivaltaa.

Epäillystä väkivallasta ei ollut merkkejä. Asunnossa ollut mies näytti poliisille romanialaisia henkilöllisyyspapereita, mutta poliisi päätti käydä läpi etsintäkuulutettujen ihmisten tiedot. Kävi ilmi, että mies oli Vastaamo-tietomurrosta epäilty suomalaismies.

Kivimäki käytti tuolloin väärää henkilöllisyystodistusta, Ranskan poliisi vahvisti asian Ilta-Sanomille myöhemmin helmikuussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Olimme joitain viikkoja tehneet tiiviisti yhteistyötä Ranskan viranomaisten kanssa, ja meillä on ollut jonkinlainen käsitys siitä, missä epäilty on. Mutta kuten aina tällaisessa operaatiossa, jossa etsitään henkilöä, jonka sijaintia ei tiedetä, onnella ja tuurilla on välillä jopa merkittävä rooli, KRP:n Leponen sanoi helmikuun alkupuolella.

Leponen vahvisti tuolloin, että loput esitutkintatoimet tehdään vasta sitten, kun epäilty on tuotu Suomeen.

STT ei tavoittanut tutkinnanjohtajaa lauantaina.

Vastaamoon kohdistui yhtiön itsensä mukaan tietomurto marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019. KRP:n aiemmin kertoman mukaan vaikuttaa siltä, että Kivimäki olisi tehnyt tietomurroista ensimmäisen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vastaamon tietomurto tuli julkisuuteen vuonna 2020. Vastaamo kertoi lokakuussa 2020 joutuneensa kiristyksen kohteeksi. Asiakkaiden tietoja julkaistiin netissä, ja heiltä vaadittiin lunnaita tietojen levittämisen uhalla.

Poliisin mukaan Vastaamon tietokannassa oli noin 33  000 ihmisen tiedot.

Kivimäkeä epäillään törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

STT kertoi marraskuussa, että Kivimäkeä epäillään tietomurrosta ja muista rikoksista myös Turussa. Turussa tapahtuneiden epäillyn tietomurron ja viestintäsalaisuuden loukkauksen tekoajat olivat maaliskuusta 2019 lokakuuhun 2021.

Kivimäki on aiemmin tuomittu muun muassa American Airlines -lentoyhtiöön ja yhdysvaltalaisviranomaisiin kohdistuneista huijauksista. Hän soitteli perättömiä hätäpuheluita, joiden perusteella yhdysvaltalaispoliisilaitokset lähettivät erikoisjoukkoja ihmisten koteihin ja lentoyhtiö keskeytti lennon. Rikokset tapahtuivat vuonna 2014 Espoossa, ja Kivimäki oli ne tehdessään 16–17-vuotias.

STT on julkaissut Kivimäen nimen poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa, sillä hän on aiemmin syyllistynyt vastaaviin vakaviin rikoksiin. Lisäksi Vastaamon tietomurrolla on ollut laajaa yhteiskunnallista merkitystä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi