play

Suomi on asukasta kohden yksi maailman eniten luonnonvaroja kuluttavista maista, ilmenee WWF:n tuoreesta raportista

Suomen materiaalijalanjälki on Euroopan suurin, ja ylittää kestävyyden rajat yli seitsenkertaisesti.

Suomen materiaalijalanjälki on Euroopan suurin, ja ylittää kestävyyden rajat yli seitsenkertaisesti. Kuva: Arkistokuva.

STT

Suomalaisten luonnonvarojen kulutus on sekä maailman että Euroopan maiden välisessä vertailussa selvästi keskiarvoa korkeampaa, selviää WWF:n ja Bain & Companyn tekemästä Fair Finnish Footprint -raportista. Suomalaista luonnonvarojen kulutusta verrataan raportissa globaaleihin kestävän kehityksen rajoihin ja Euroopan vertailumaihin.

Suomalaista luonnonvarojen kulutusta analysoidaan viidessä eri kategoriassa: materiaali-, biomassa-, typpi-, fosfori- ja ekologinen jalanjälki. Raportti osoittaa, että Suomen asukasta kohden laskettu luonnonvarojen kulutus ylittää kestävyyden rajat kaikissa tarkastelluissa kategorioissa.

Suomen materiaalijalanjälki on Euroopan suurin, ja ylittää kestävyyden rajat yli seitsenkertaisesti. Sen suuruuteen vaikuttavat pääasiallisesti hiekan ja soran otto sekä kaivannaisten louhiminen.

Luonnonvarojen ylikulutus on ilmastonmuutoksen ja luontokadon juurisyy. Suomi on YK:n luontosopimuksessa sitoutunut vähentämään luonnonvarojen kulutusta oikeudenmukaisella tavalla vuoteen 2030 mennessä. Raportissa tarjotaan keskeisiä politiikkatoimia, joilla luonnonvarojen ylikulutus voitaisiin lopettaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Yksinkertaisin ja vaikuttavin tapa vähentää ylikulutusta olisi laittaa luonnonvarojen käytölle ja siitä aiheutuville haitoille riittävän iso hintalappu, sanoo WWF Suomen neuvonantaja Jussi Nikula WWF:n tiedotteessa.

Raportin mukaan ylikulutusongelmaan tulisi tarttua kiertotaloustoimia voimakkaasti vahvistamalla ja huolehtia kestävyyssiirtymän oikeudenmukaisesta toteutumisesta.

–  Luonnonvarojen ylikulutuksen lopettaminen ei tarkoita suomalaisten hyvinvoinnin heikkenemistä, vaan sen edellytysten turvaamista. Suomella ja suomalaisilla on täydet mahdollisuudet muokata nykyisiä toimintamalleja ja elää hyvää elämää yhden maapallon rajoissa, sanoo Nikula.

Raportti suosittelee myös kasvipainotteisen ruokavalion suosimista, siirtymistä vähäpäästöiseen liikenteeseen ja asumisen energiatehokkuuden huomioimista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi