play

THL:n raportti: Puolet huumemyrkytykseen kuolleista nuorista on kärsinyt mielenterveyden häiriöstä

Kuva: Mesut Turan / Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Puolet huumemyrkytykseen kuolleista alle 30-vuotiaista on kärsinyt jostain mielenterveyshäiriöstä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta raportista.

Ulos epätoivosta -hankkeen yhteydessä toteutettu raportti tarkasteli nuorten huumekuolemien olosuhteita ja taustatekijöitä vuosien 2019–2021 aikana. Kolmen vuoden aikana alle 30-vuotiaiden huumemyrkytyskuolemia oli yhteensä 300.

Hanke on toteutettu yhteistyössä THL:n, Nuorisotutkimusseuran, A-klinikkasäätiön sekä Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistojen kanssa.

Raportin mukaan huumemyrkytykseen kuollut nuori oli tyypillisesti yksityisasunnossa ja jonkun seurassa. Mitä nuoremmasta henkilöstä oli kyse, sitä todennäköisemmin hän oli muiden seurassa kuollessaan. Noin kolmasosassa näistä tilanteista muut paikalla olijat olivat hereillä, joten avun hälyttäminen ajoissa olisi ollut mahdollista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Huumekuolemien olosuhteet osoittavat, että huumeita käyttävien palveluissa olisi tärkeää lisätä neuvontaa esimerkiksi myrkytystilanteen tunnistamisesta, avun hälyttämisestä ja maallikkoelvytyksestä, sanoo erityisasiantuntija Sanna Rönkä THL:n tiedotteessa.

Lisäksi lähes joka kymmenennellä huumemyrkytykseen kuolleella oli tiedoissaan maininta aikaisemmasta myrkytyksestä. Tällaisessa tilanteessa hoitojakson yhteydessä tehtävä interventio ja hoitoonohjaus esimerkiksi päihdehoitajan konsultaation muodossa voisi THL:n mukaan olla tehokas.

–  Kun menehtyminen on ollut lähellä ja huumeita käyttävä on kohdannut huumeiden käytön vakavat terveysriskit, voi hoitoon motivoinnille olla mahdollisuuksia, Rönkä sanoo.

Tutkimuksen aineistona käytettiin tapausten oikeuslääketieteelliseen kuolemansyyn selvitykseen liittyviä asiakirjoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi