play

Ahvenanmaalla on jälleen todettu lohikalojen IHN-tautia

STT-Lehtikuva

Ahvenanmaalla on todettu taas lohikalojen IHN-tautia. Tartunta on todettu Eckerössä sijaitsevan kiertovesilaitoksen kirjolohissa. Viranomaiset ovat aloittaneet toimet tartuntojen leviämisen estämiseksi.

IHN on viruksen aiheuttama vakava kalatauti, joka voi levitä kirjolohen lisäksi esimerkiksi lohiin tai haukiin. Se ei tartu ihmisiin tai lemmikkeihin. Sairaat kalat ovat tyypillisesti tummia väriltään ja saattavat uida epänormaalisti.

Viime kesänä alkaneen epidemian taltuttamiseksi lopetettiin tai teurastettiin noin 1,6 miljoonaa kiloa kirjolohta.

Ruokavirasto tiedottaa, että uusista tartunnoista huolimatta Ahvenanmaalla voi syödä kalaa ja kalastaa tavanomaiseen tapaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

IHN-virus kuolee kuivassa ja lämpimässä ja siihen tehoavat useat desinfiointiaineet. Pakastaminen ei tapa virusta. Tautiin ei ole rokotetta tai lääkkeitä. Taudin mahdollista esiintymistä seurataan säännöllisesti kalanviljelylaitoksilla.

Virus löytyi Suomessa ensimmäisen kerran talvella 2017–2018.

Suomella on virallinen IHN-taudista vapaa asema Ahvenanmaalla sijaitsevaa vyöhykettä lukuun ottamatta. Tautia esiintyy Pohjois- ja Väli-Amerikassa, Aasiassa, eri puolilla Eurooppaa ja Venäjällä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi