play

AKT pysäyttää satamat vuorokaudeksi Keitele Group -kiistan takia – kyseessä on tukitoimi Teollisuusliiton vaatimukselle yrityskohtaisista neuvotteluista

AKT:n mielenilmaus alkaa tiistaiaamuna kello 6 ja kestää 24 tuntia.  LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

AKT:n mielenilmaus alkaa tiistaiaamuna kello 6 ja kestää 24 tuntia. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT-Lehtikuva

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT aloittaa tiistaina vuorokauden mittaisen työnseisauksen Suomen satamissa. Mielenilmaisun aikana työntekijät, jotka tekevät työtä Satamaoperaattorien ja AKT:n ahtausalan työehtosopimuksen piirissä, pidättäytyvät työstä.

Syy mielenilmaisulle on kiista Keitele Groupin työehtosopimuksesta. AKT käynnisti viime viikon tiistaina saarron Keitelettä vastaan tukeakseen Teollisuusliiton vaatimusta päästä käymään työehtosopimusneuvotteluja yhtiön kanssa.

Helsingin käräjäoikeus määräsi torstaina miljoonan euron sakon uhalla AKT:n lopettamaan saarron. AKT ilmoitti pitävänsä turvaamistoimea perusteettomana ja vaativansa, että se puretaan. Oikeus hylkäsi vaatimuksen.

–  AKT toivoo, että Keitele Group ja Teollisuusliitto aloittavat pikaisesti neuvottelut ja löytävät yhteisymmärryksen yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta, patisti AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko tiedotteessa maanantaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

AKT perustelee työnseisaustaan sillä, että saartoa on kahdesti yritetty murtaa Valkon satamassa Loviisassa joulunaluspäivinä.

–  Me olemme nyt katsoneet, että meiltä yritetään estää laillinen painostustoimi. Tullaan jo aika lähelle järjestäytymisen ja työtaisteluoikeuden ydintä. Mielenilmauksella pyritään muistuttamaan, että meillä Suomessa on järjestäytymis- ja työtaisteluoikeus kuitenkin edelleen työntekijöiden perusoikeuksia, Kokko sanoi STT:lle.

Kokko sanoi AKT:n lähtevän siitä, että liikenne satamissa pysähtyy kokonaan.

Sopimus pian katkolla

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mekaanisen metsäteollisuuden yleissitova valtakunnallinen työehtosopimus päättyy vuodenvaihteessa. Alalle ei olla neuvottelemassa uutta valtakunnallista sopimusta, koska Metsäteollisuus ei sellaisia enää tee. Keitele ei ole Metsäteollisuuden jäsen, mutta on noudattanut yleissitovaa työehtosopimusta.

Keiteleen mukaan AKT:n ja Rakennusliiton tukitoimilla pyritään pakottamaan konserniin kuuluva Keitele Forest tekemään työehtosopimus Teollisuusliiton kanssa, joka edustaa vain osaa yhtiön työntekijöistä.

Keitele Groupiin kuuluvat Keitele Energy, Keitele Forest, Keitele Timber sekä Keitele Wood Products. Keitele työllistää suoraan noin 550 ja välillisesti noin 1  500 henkeä.

–  Olemme sitä mieltä, että tällainen lakko ja AKT:n saarto on täysin laiton. AKT ei kunnioita Suomen lakeja ja asetuksia. Keiteleellä ei ole mitään lakisääteistä velvollisuutta neuvotella Teollisuusliiton kanssa, kun yleissitovat työehtosopimukset ovat loppu, kertoo STT:lle Keitele Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kylävainion mukaan Keitele on antanut työntekijöilleen työehdot, joissa palkankorotukset ovat parempia kuin mitä Teollisuusliitto on tarjonnut. Lisäksi tänä vuonna yhtiö on maksanut 6 prosentin voittopalkkion jokaiselle työntekijälle.

Kylävainion mukaan Keiteleellä ei ole edelleenkään aikomuksia neuvotella Teollisuusliiton kanssa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen paheksuu Yrittäjien blogissa AKT:n puuttumista työkiistaan, jossa se ei ole osapuoli.

–  Ammattiliitto asettuu suomalaisen oikeuslaitoksen yläpuolelle. AKT ei ole koko työkiistan osapuoli, mutta käyttää härskisti strategista valta-asemaansa satamissa muiden liittojen hyväksi, Pentikäinen tuomitsee kirjoituksessaan.

EK ja Metsäteollisuus penäävät lakimuutosta

AKT:n tukilakkoa pitää kohtuuttomana myös Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtaja Ilkka Oksala. Satamat vuorokaudeksi pysäyttävä lakko kohdistuu varsinaisen riidan kannalta ulkopuolisiin yrityksiin.

Oksalan mukaan toimenpide osoittaa työrauhalainsäädännön heikkouden. Yhtä yritystä koskevan työriidan seurauksena lähes koko ulkomaankauppa pysäytetään.

EK:n mukaan työrauhalainsäädäntö olisi pitänyt uudistaa jo ajat sitten ja ulkopuolisiin kohdistuvat tukilakot kieltää.

Työrauhalainsäädännön uudistamista kannattaa myös Metsäteollisuus, jonka mukaan AKT:n lakko aiheuttaa suhteetonta haittaa metsäteollisuudelle ja Suomelle.

Metsäteollisuus pitää AKT:n toimintaa vastuuttomana ja arvostelee liittoa sotkeutumisesta työkiistaan, jossa se ei ole osapuoli.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi