play

Orpo Ylellä: Rajaliikennettä olisi mahdollista avata käännytyslain hyväksymisen jälkeen

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puhui haastattelutunnilla muun muassa niin kutsutusta käännytyslaista, Slovakian pääministerin ampumistapauksesta sekä hoitotakuusta.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puhui haastattelutunnilla muun muassa niin kutsutusta käännytyslaista, Slovakian pääministerin ampumistapauksesta sekä hoitotakuusta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

STT

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että niin kutsuttu käännytyslaki tuodaan eduskuntaan torstain täysistunnossa tai jopa aiemmin.

–  Lakia on valmisteltu huolella. Ei ole ollut niin sanotusti poliittisia ongelmia, Orpo sanoi pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa sunnuntaina.

Pääministeri sanoi, että tiedustelutietojen perusteella tilanne rajalla on ennallaan.

–  Edelleenkin Venäjällä Suomen rajojen lähialueilla on tuhansia henkilöitä, jotka odottavat mahdollisuutta pyrkiä Suomen rajalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjä ei Orpon mukaan ole muuttanut strategiaansa.

–  On kaikki syy olettaa, että jos avaisimme raja-aseman, sinne tulisi väkeä melko varmasti. Sen lisäksi maastorajoihin kohdistuu suurta epävarmuutta.

Käännytyslain hyväksymisen jälkeen voisi Orpon mukaan olla mahdollisuus avata rajaliikenne jollakin tapaa.

–  Toivon, että kun saamme toivottavasti mahdollisimman nopeasti poikkeuslain hyväksyttyä, sen jälkeen harkitusti ja keskustellen voisi olla mahdollisuus pyrkiä avaamaan rajaliikennettä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilanne arvioidaan yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa.

–  Selvää on se, ettei voi lähteä laajamittaiseen avaamiseen nopeasti, Orpo lisäsi.

Oikeuskansleri katsoi ennakkotarkastuksessaan aiemmin tällä viikolla, että lakiehdotus on edelleen eräiltä keskeisiltä osin ongelmallinen Suomea velvoittavien kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden ja EU-oikeuden kannalta.

Pääministerin mukaan oikeuskanslerin huomiot on käyty tarkkaan läpi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Suurimmalta osalta ne on huomioitu ja viimeisiä viilauksia tällä hetkellä lakiin ja perusteluihin tehdään, jotta laillisuusvalvojan huomiot otetaan huomioon, Orpo sanoi.

Pääministerin mukaan huomiot on otettava mukaan siten, että lain vaikutus ei saa kuitenkaan heiketä.

Orpo uskoo, että myös oppositio tulee hyväksymään lain. Hän on esitellyt poikkeuslakia eduskuntapuolueille, mutta varsinaista lakitekstiä ei puolueille ole vielä jaettu.

–  Niissä palavereissa heijastuu se, mikä meitä yhdistää. Se on isänmaan turvallisuus ja siihen liittyvät kysymyksen.

–  Hyvin laajaa valmiutta myös oppositiossa on lain hyväksymiselle. Minä uskon, että se on (hyväksyttävissä), Orpo jatkoi.

Pääministerin haastattelutunnilla keskusteltiin myös hallituksen päätöksestä pidentää hoitotakuu kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Muutoksella on laskettu saavutettavan noin 130 miljoonan euron säästöt. Samalla yksityisen puolen Kela-korvausten määrää nostetaan 500 miljoonan euron verran.

Orpo sanoo, että hoitotakuu palautetaan vuoden 2020 tasolle taloudellisista syistä. Pääministerin mukaan hoitotakuun pituutta oleellisempaa on hoidon tarpeen arviointi, jonka kautta pystytään paremmin suuntaamaan resursseja akuutissa tarpeessa oleville.

–  Jos ihmisellä todetaan, että on vaikka kyhmy rinnassa, hän pääsee kyllä aivan varmasti, niin nopeasti kuin mahdollista, hoitoon, Orpo sanoo.

Kela-korvauksia Orpo sanoo käytettävän määräaikaisesti jonojen purkamiseen.

–  Keskituloisella ihmisellä on Kela-korvauksen avulla mahdollisuus hakeutua yksityiselle. Silloin puretaan jonoja julkiselta puolelta.

Pääministeriltä kysyttiin myös hyvinvointialueista, jotka ovat tekemässä noin 900 miljoonan euron alijäämän kuluvana vuonna. Orpo sanoo olevansa valmis harkitsemaan hyvinvointialueiden yhdistämistä, joskaan kysymys ei ole hänen mukaansa akuutti.

–  Jos jokin alue ei pysty huolehtimaan tehtävästään, eli sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä, silloin se tulee kysymykseen.

Slovakian pääministeri Robert Ficoa kohtaan tehtyä hyökkäystä Orpo kuvaili erittäin pysäyttäväksi tapahtumaksi, joka hätkähdyttää ja huolestuttaa yleisesti. Hän kertoi ennen kaikkea toivovansa, että Fico toipuu.

Pääministerit ovat tutustuneet toisiinsa Eurooppa-neuvostossa.

–  Vastoin ennakko-odotuksiakin hän on ollut hyvin yhteistyökykyinen ja ollut mukana tiukasti Ukrainan tukemisrintamassa, Orpo sanoi.

Ficon murhayritys ei ole kuitenkaan vaikuttanut Orpon omaan turvallisuudentunteeseen.

–  Omalta osaltani ei mitään erityistä, Orpo vastasi, kun häneltä kysyttiin aiheesta.

–  Lähden siitä, että Suomi on turvallinen maa ja pidetään se sellaisena, Orpo jatkoi.

Ficoa kohtaan tehtyä hyökkäystä on pidetty merkkinä yleisesti tulehtuneesta poliittisesta ilmapiiristä Euroopassa. Pääministeri Orpolta kysyttiin, miten hän suhtautuu siihen, että perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huusi "Menkää töihin!" mielenosoittajille puolueensa vaalitilaisuudessa.

–  Jokaisen varmaan kannattaisi harkita kielenkäyttöään. Itse lähden siitä, että ei kannata provosoitua eikä provosoida, Orpo vastasi.

Pääministeri myönsi, että Suomessa käytävä poliittinen keskustelu on ajoittain kiivasta, erityisesti aikana, jolloin hallitus ja oppositio ovat vahvasti eri mieltä asioista.

–  Se jo itsessään saa aikaan sen, että poliittinen debatti on voimakkaampaa kuin ehkä laajempipohjaisten hallitusten aikana, Orpo sanoi haastattelutunnilla.

Orpo sanoi toivovansa eurovaalien alla, että jokainen puolue osaltaan veisi eteenpäin viestiä, että Suomessa asiat riitelevät, eivät ihmiset.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi