play

Anglikaanit järjestävät kuningatar Elisabetille muistojumalanpalveluksen Helsingin tuomiokirkossa

Anglikaanisen kirkon ja Britannian suurlähetystön järjestämä muistojumalanpalvelus on kaikille avoin.
 LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Anglikaanisen kirkon ja Britannian suurlähetystön järjestämä muistojumalanpalvelus on kaikille avoin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Edesmenneen kuningatar Elisabetin kunniaksi järjestetään muistojumalanpalvelus ensi viikon perjantaina Helsingissä.

Muistojumalanpalveluksen järjestävät Suomen anglikaaninen kirkko yhdessä Britannian suurlähetystön kanssa. Jumalanpalvelus pidetään Helsingin tuomiokirkossa perjantaina 16. syyskuuta kello 19.

Suomen anglikaanisen kirkon Pyhän Nikolauksen seurakunnan kirkkoherran, Suomen lääninrovasti Tuomas Mäkipään mukaan jumalanpalvelus tulee olemaan kaikille avoin.

–  Kyseessä on henkilö, jonka vaikutus oli oman maansa ulkopuolella suunnaton. Hänen kuolemansa on aiheuttanut surun ja menetyksen tunteita, Mäkipää kertoi lauantaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lauantaina Suomen anglikaaninen kirkko avasi myös surunvalittelukirjan Mikael Agricolan kirkon kappeliin Helsingissä. Kirjaan voi seuraavan kerran käydä jättämässä surunvalittelunsa anglikaanisen kirkon jumalanpalveluksen yhteydessä sunnuntaina.

Myös sunnuntain palveluksessa kuningatarta on määrä muistaa.

Monarkki on kirkon "ylin laillisuusvalvoja"

Britannian monarkilla on johtoasema anglikaanisessa kirkossa. Ylimmäksi laillisuusvalvojaksi kutsuttu tehtävä periytyy Elisabetilta hänen pojalleen, kuningas Charlesille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Asema on perua 1500-luvulta, kun reformaatiossa Englannin kuningas Henrik VIII irrotti maansa kirkon paavin alaisuudesta. Samassa hän nimesi itsensä Englannin kirkon johtajaksi, mutta sittemmin titteli on muutettu.

Monarkki kuitenkin yhä muun muassa nimittää anglikaanisen kirkon piispat. Asema on Mäkipään mukaan "historian saatossa pitkään nivottu kudelma".

Oman pappisvihkimyksensä yhteydessä Mäkipää antoi myös kuuliaisuudenvalan kuningattarelle.

–  On hankala puhua kuninkaallisista puhumatta kirkosta, hän sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laaja yhteistyö luterilaisen kirkon kanssa

Lääninrovasti Mäkipään mukaan anglikaanisella kirkolla on Suomessa virallisia jäseniä noin parisataa, mutta seurakuntaan ei ole pakollista rekisteröityä. Hän arvioi, että anglikaaneja on eri puolella Suomea noin 4  000–5  000.

Suomen anglikaaninen kirkko kuuluu Euroopan hiippakuntaan, jota johtava piispa istuu Välimerellä Gibraltarilla.

Anglikaaninen kirkko solmi 1996 Porvoon sopimuksen muun muassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanssa, minkä seurauksena kirkkokunnat tekevät laajaa yhteistyötä keskenään.

–  Käytännössä siinä todetaan, että kirkot ovat täydellisessä ykseydessä. Jäsenet voivat osallistua toisten kirkkojen toimintaan ilman, että liittyy toiseen kirkkoon, Mäkipää sanoi.

Sopimuksen perua on se, että anglikaaninen kirkko voi järjestää muistojumalanpalveluksen luterilaisessa kirkossa keskellä Helsinkiä.

–  Suomessakin huomaa sen, kuinka tärkeä Elisabetin elämä ja persoona on ollut monelle ihmiselle, jotka eivät välttämättä muuten omaa minkäänlaisia yhteyksiä Britanniaan.

Anglikaanisen kirkon johtavat piispat osallistuivat lauantaina Lontoossa seremoniaan, jossa kuningas Charlesin julistettiin virallisesti Britannian uudeksi kuninkaaksi. Anglikaanista papistoa tultaneen näkemään myös tulevien aikojen muissa juhlallisuuksissa ja muistotilaisuuksissa.

Lääninrovasti Mäkipään mukaan toistaiseksi on kuitenkin vielä avoinna se, tuleeko Suomella olemaan edustusta seremonioissa.

Hän uskoo kuitenkin, moni tulee muistelemaan kuningatar Elisabetia vielä pitkään.

–  Hänen viimeiset kuvansa, jossa seesteinen vanha rouva hymyilee Balmoralissa takan edessä, niin sellaisessa kuvassa on hyvin paljon lohtua, turvaa ja toivoa luovaa elementtiä.

----------

Korjattu aiempaa uutista: jumalanpalvelus pidetään perjantaina 16. syyskuuta, ei 19. päivä. Muokattu Elisabetin titteliä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi