play

Apulaisoikeuskansleri: Nuorisoneuvoston edustajia ei pidä valita sukupuolikiintiöiden mukaan

STT-Lehtikuva

Nuorisoneuvoston nimeämiä edustajia kaupungin eri toimialojen lautakuntiin ei pidä valita sukupuolikiintiöiden perusteella, katsoo apulaisoikeuskansleri. Hänen mukaansa tällainen menettely on johtanut Helsingissä syrjintään, koska nuoria ei valittu tehtäviin saamiensa äänimäärien perusteella.

Nuorisoneuvosto on nuorten vaikuttajaryhmä, jonka perustamisella pyritään tuomaan nuorten ääntä kuuluviin heitä koskevassa kunnallisessa päätöksenteossa.

Helsingin kaupunginhallitus oli ohjeistanut nuorisoneuvostoa valitsemaan kuhunkin lautakuntaan kolme edustajaa siten, että kaikki kolme eivät saa olla samaa sukupuolta. Kaupunginhallitus katsoi, että näin taattaisiin sekä naisille että miehille yhtäläiset mahdollisuudet tulla valituksi nuorisoneuvoston edustajaksi lautakuntaan.

Apulaisoikeuskansleri toteaa tiistaina antamassaan ratkaisussa, että kuntalain ja sen esitöiden perusteella nuorisoneuvoston jäsenten valintaan, kokoonpanoon tai muuhunkaan neuvoston toimintaan ei sovelleta tasa-arvolaissa tarkoitettuja sukupuolikiintiöitä. Siksi sukupuolikiintiöitä ei pidä edellyttää silloinkaan, kun nuorisoneuvosto asettaa ja valitsee keskuudestaan edustajat kaupungin toimialalautakuntiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Apulaisoikeuskanslerin mukaan nuorisoneuvoston jäsenet ja lautakuntien edustajiksi pyrkineet henkilöt joutuivat sukupuolikiintiöiden vuoksi tosiasiallisesti epäedulliseen asemaan sukupuolensa perusteella. Kyseessä oli siten välillinen syrjintä.

Lisäksi apulaisoikeuskansleri huomauttaa, että kiintiöiden soveltamista voidaan pitää ongelmallisena myös eri sukupuoli-identiteettejä ja sukupuolen ilmaisuja edustavien henkilöiden kannalta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi