play

Aurinkopaneelien asennusjonot ovat tänä kesänä pitkiä – sähkön hinnan nousu aiheutti ostoryntäyksen

Sähkön hinnan nousu on vienyt aurinkopaneelien kysynnän uudelle tasolle. Lehtikuva / Markku Ulander

Sähkön hinnan nousu on vienyt aurinkopaneelien kysynnän uudelle tasolle. Lehtikuva / Markku Ulander

STT-Lehtikuva

Aurinkopaneeleja ostetaan tänä keväänä enemmän kuin aiemmin. Suosio on ollut viime vuosina muutenkin kasvussa, mutta sähkön hinnan nousu on vienyt kysynnän uudelle tasolle.

–  Alkuvuodesta monet vielä vähän odottelivat ja tarkkailivat sähkön hinnan kehitystä. Maaliskuussa alettiin huomata, että tämä on se uusi normaali, ja tilausmäärä räjähti, kertoo Lumme Energian liiketoimintapäällikkö Joonas Kinnunen.

Kinnusen mukaan myös niin sanottu ideologisista syistä ostaminen on yleistynyt.

–  Joidenkin asiakkaiden kanssa keskustellessa hinnasta ei edes puhuta, vaan kyse on enemmänkin siitä, että asiakas haluaa tuottaa sen sähkön itse uusiutuvasta energiasta, Kinnunen sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös Ukrainan ja Venäjän välisellä sodalla on vaikutuksensa, kertoo Lähienergialiiton toiminnanjohtaja Tapio Tuomi.

–  Ihmiset haluavat suojautua epävarmuustekijöiltä lisäämällä omavaraisuuttaan, Tuomi sanoo.

Lumme Energialla asennusjonot ovat kaksinkertaistuneet

Lumme Energialla varaudutaan tavallista kiireisempään kesään. Liiketoiminta aurinkosähkön saralla on jatkuvassa kasvussa, ja tänä kesänä jonot ovat kaikkialla ennätysmäisen pitkiä. Kinnusen mukaan kuluttajien kannattaa kiirehtiä, jos haluavat aurinkopaneelit ennen syksyä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Normaalisti asennusjonomme on kolmesta viikosta kuukauteen, mutta tällä hetkellä jonottaa täytyy yli kaksi kuukautta, Kinnunen kertoo.

Asennusjonot ovat ruuhkautuneet maailmantilanteen lisäksi myös vaikean talvisään vuoksi. Kinnunen kertoo, että viime joulukuulle suunnitellut asennukset myöhästyivät jään takia.

Materiaalien saatavuus vaikuttaa hintaan

Aurinkosähkön suosio on ollut melko tasaisessa nousussa vuodesta 2016 alkaen, selviää Lähienergialiiton selvityksessä, joka toteutettiin huhtikuussa 2022. Kinnusen mukaan aurinkopaneelit ovat halvempia kuin viisi vuotta sitten, mutta hinta on lähtenyt viimeisen vuoden aikana taas nousemaan. Tähän mennessä hinnan nousu ei ole haitannut kysyntää, koska sähkön hinta nousee vielä enemmän, kertoo Tuomi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kinnusen mukaan hinnan nousuun vaikuttaa rahtikustannukset, kysynnän kasvu ja erityisesti materiaalien saatavuus. Suuri osa Euroopan aurinkopaneeleista tulee Kiinasta, mutta jatkossa aurinkopaneelien tuonti sieltä vähenee.

–  Tälle vuodelle paneeleja kyllä riittää, mutta saa nähdä, mikä on ensi vuoden tilanne, Kinnunen sanoo.

Suuremmat tulot ylijäämäsähköstä

Myynnin kasvuun vaikuttaa myös se, että monet ostavat aurinkopaneeleja hieman yli oman tarpeen, kertoo Tuomi. Ylijäämäsähköstä saa nykyään enemmän tuloa. Myös sähköautojen yleistymisellä on osansa asiaan.

–  Monet, jotka ostavat aurinkopaneeleja, ovat joko juuri ostaneet sähköauton tai suunnittelevat sellaisen ostamista, Tuomi sanoo.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi