play

Kansallispuistoissa liikkuminen säästi yhteiskunnan rahoja 164 miljoonaa euroa viime vuonna, selvitys kertoo

Kuva Tiilikkajärven kansallispuistosta tältä syksyltä.

Kuva Tiilikkajärven kansallispuistosta tältä syksyltä. Kuva: Lari Lievonen

STT-Lehtikuva

Ihmisten liikkuminen kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla säästi viime vuonna yhteiskunnan kustannuksia 164 miljoonaa euroa, arvioidaan Metsähallituksen ja UKK-instituutin tuoreessa selvityksessä.

Yhteiskunnallisen säästön laskettiin tulevan siitä, että luonnossa liikkuminen vähentää kansansairauksista aiheutuneita kustannuksia ja auttaa ihmisiä pysymään työkykyisinä.

–  On tärkeää, että luontokohteisiin tehtyjen käyntien merkitys ymmärretään myös taloudellisesta näkökulmasta. Jos kävijämäärät luontokohteissa säilyisivät vähintään nykyisellä tasolla, laskennallisesti säästöä muodostuisi seuraavan 10 vuoden aikana yhteensä jopa 1,6 miljardia euroa, Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson kertoo tiedotteessa.

Metsähallituksen mukaan luontokohteiden ylläpito onkin kustannustehokas keino säästää yhteiskunnalle muodostuvia liikkumattomuuden kustannuksia ja edistää kansanterveyttä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuoreiden Metsähallituksen tietojen mukaan luontokohteisiin suunnattujen retkien suosio on jatkunut Suomessa vahvana. Vuonna 2022 Metsähallituksen luontokohteisiin tehtiin reilut 6,2 miljoonaa käyntiä.

Metsähallitus ja UKK-instituutti laskivat luonnossa liikkumisen hyödyt kansantaloudelle nyt ensimmäistä kertaa. Laskelmien taustalla ovat liikkumattomuudesta yhteiskunnalle muodostuneet kustannukset, joiden on vuositasolla arvioitu olevan noin 3,2 miljardia euroa.

Arvio liikkumattomuuden vuosikustannuksista pohjautuu tutkimukseen, joka on tehty yhteistyössä UKK-instituutin, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön (Likes) ja Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen kanssa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi