play

Bambua sisältävien muovituotteiden tehovalvonta käynnistyy – markkinoitu ympäristöystävällisinä, ovatkin mahdollisesti terveydelle haitallisia

STT-Lehtikuva

Ruokavirasto ja Tulli etsivät bambukuitua sisältäviä muovituotteita, jotka ovat myynnissä tai tulossa myyntiin.

Bambukuitua sisältävistä muoviastioista on havaittu esimerkiksi terveydelle haitallisten kemikaalien siirtymistä elintarvikkeisiin. Tavoitteena on poistaa turvallisuusmääräysten vastaiset tuotteet markkinoilta.

Kasvikuituja sisältäviä tuotteita on tuotu maahan virheellisillä tullikoodeilla, Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan. Tuotteita on myös markkinoitu harhaanjohtavasti ympäristöystävällisinä, luonnollisena vaihtoehtona muovituotteille ja jopa biohajoavina.

–  Ne ovat kuitenkin muovituotteita eivätkä siten hajoa luonnossa, sanotaan Ruokaviraston tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Bambujauhoa on käytetty muun muassa erilaisten take away -mukien, lasten astiastojen ja ruokailuvälineiden valmistuksessa muovin täyteaineena, tiedotteessa kerrotaan.

Kuluttajia pyydetään lopettamaan ostamiensa tuotteiden käyttö

Ruokavirasto tiedotti viime vuoden marraskuussa, että bambukuitua sisältävien, muovisten elintarvikekontaktimateriaalien maahantuonti tuli lopettaa ja tuotteet tuli poistaa myynnistä.

Useat yritykset ilmoittavat vetäneensä pois markkinoilta bambukuitua sisältäviä kertakäyttöaterimia, juomamukeja, tarjoilukulhoja, tarjottimia ja lautasia, selviää Ruokaviraston ylläpitämästä listasta takaisinvedettävistä tuotteista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuluttajia pyydetään varotoimenpiteenä lopettamaan ostamiensa, hyväksymättömiä kasvikuituja sisältävien muovituotteiden käytön ja hävittämään tuotteet.

Bambua sisältävien muovituotteiden maahantuonti ja myynti on EU:ssa kiellettyä, koska ne ovat elintarvikekontaktimateriaaleja koskevan lainsäädännön vastaisia eikä niiden turvallisuudesta voida varmistua.

Kielto ei koske pelkästään bambukasvista valmistettuja elintarvikekontaktimateriaaleja eikä bambukasvista valmistettuja muovilla pinnoitettuja tuotteita.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi