play

Bandidos-huumejutun päätekijälle 13 vuoden vankeustuomio – FBI-operaatio auttoi viranomaiset yli miljoonan euron kokaiinilastin jäljille

Suomen poliisi osallistui kansainväliseen, FBI:n johtamaan laajaan rikostorjuntaoperaatioon. LEHTIKUVA / HANDOUT / POLIISI

Suomen poliisi osallistui kansainväliseen, FBI:n johtamaan laajaan rikostorjuntaoperaatioon. LEHTIKUVA / HANDOUT / POLIISI

STT-Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi maanantaina useita ihmisiä vankeuteen huumejutussa, jonka paljastamisessa viranomaiset käyttivät Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n kehittämästä Anom-viestintäsovelluksesta saatuja tietoja. Osana jutun tutkintaa poliisi ja tulli tekivät myös paljon huomiota herättäneen etsinnän liivijengi Bandidosin tiloihin Tuusulassa kesäkuussa.

Käräjäoikeuden päätekijäksi katsoma Andrei Antoni Jensko, 46, tuomittiin 13 vuoden vankeuteen. Oikeuden mukaan Jensko syyllistyi keväällä useisiin törkeisiin huumausainerikoksiin osana järjestäytyneen rikollisryhmän eli Bandidosin toimintaa.

Rikosten kohteena oli noin 11 kiloa tavanomaista huomattavasti vahvempaa kokaiinia, lähes 60 kiloa marihuanaa sekä 900 grammaa kokaiinia, josta osa oli laadultaan tavanomaista pitoisuutta, tuomiossa listattiin. Muutamaa sataa kokaiinigrammaa lukuun ottamatta huumeet jäivät viranomaisten haaviin.

Tullin mukaan 11 kilon kokaiinitakavarikko oli Suomen historian suurimpia. Tuomiossa sanotaan, että erän arvo oli yli miljoona euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Asus-nimimerkkiä käyttänyt välittäjä jäi tuntemattomaksi

Käräjäoikeuden mukaan Jensko ja Asus-nimimerkillä esiintynyt, tuntemattomaksi jäänyt henkilö sopivat Anomin kautta huumeiden tuomisesta Suomeen. Huumeiden lähettäjinä toimivat muun muassa kolumbialaiset, virolaiset ja hollantilaiset tahot. Asus taasen edusti organisaatiota, joka toimi välittäjänä lähettäjäorganisaation ja vastaanottomaan ostajaorganisaation välillä, tuomiossa sanotaan.

Oikeus katsoi, että Jensko toimi oman myynti- ja levitysorganisaationsa ylämiehenä. Oikeuden mukaan Jenskon roolina oli sopia huumeiden maahantuonnista sekä järjestää niiden vastaanotto ja siihen liittyvät tilat, välineet ja henkilöt. Sen lisäksi hänen rooliinsa kuului myös vastata huume-erästä sekä osittain sen levittämisestä oman lukuunsa taloudellisen hyödyn saamiseksi, oikeus katsoi.

Rekkakuskille seitsemän vuoden tuomio

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toiseksi pisimmän tuomion, seitsemän ja puoli vuotta, sai oikeuden mukaan myös Bandidosiin kuuluva Nidall Mohammed Amar, 27. Oikeus katsoi, että Amar sai Jenskolta ohjeet, joiden mukaisesti toimi. Oikeuden mukaan työnjako vastasi Jenskon ja Amarin käskyvaltasuhteita Bandidosissa.

Kolmanneksi pisimmän tuomion sai Mihail Selivanov, 34, jonka ajamasta rekasta 11 kilon kokaiinierä löytyi Hangon satamassa. Oikeuden mukaan Selivanov sopi tuntemattomaksi jääneen henkilön kanssa kokaiinierän tuomisesta Suomeen tarkoituksenaan luovuttaa huumeet edelleen levitettäväksi ja myytäväksi saamiensa ohjeiden mukaisesti. Hänet tuomittiin seitsemän vuoden vankeuteen.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Korjattu juttua klo 21.30: Juttua korjattu ja täsmennetty alusta ennen ensimmäistä väliotsikkoa: etsintään kerhotilassa osallistui myös tulli ja takavarikon suuruutta kommentoi tulli, ei poliisi

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi