play

Tutkija: Tulos osoittaa yhteiskunnan siirtyneen arvoissa enemmän oikealle

Kuva: Lehtikuva

STT

Erikoistutkija Kimmo Elo eduskuntatutkimuksen keskuksesta sanoo STT:lle, että presidenttikisasta tuli tiukempi kuin ennen vaaleja julkaistut gallupit näyttivät.

–  Kyllä tästä kisa saatiin aikaiseksi.

Elon mukaan vaalikampanjointi pysyi varsin sivistyneenä loppuun asti.

–  Se oli erittäin hienoa, mutta tarkoitti myös sitä, ettei kauhean suuria riskejä haluttu ottaa. Ei lähdetty esimerkiksi hakemaan nimenomaan Olli Rehnin tai Jussi Halla-ahon ääniä, vaikka heidän äänestäjänsä olivat kuitenkin kuninkaantekijän roolissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viimeisissä vaalikeskusteluissa ei myöskään noussut esille mitään isoa teemaa, joka olisi voinut kääntyä kummankaan ehdokkaan hyväksi.

–  Toki esimerkiksi ydinaseista käyty keskustelu on voinut vaikuttaa sellaisiin äänestäjiin, jotka tätä kysymystä painottavat, hän sanoo.

Vaalikampanjointi yleisesti käytiin hyvin vahvasti Naton ja Venäjän aloittaman hyökkäyssodan kontekstissa, Elo sanoo.

–  Stubb kyllä puhui tutkijan korvaan ehkä enemmän sellaista kieltä, jota tällä hetkellä äänestäjät tuntuvat odottavan. Eli aika määrätietoista turvallisuuspolitiikkaa ja sotilaallisen turvallisuuden kieltä. Haavisto puhui toki myös siitä, mutta myös laajemmin, hän sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Jos tutkijan näkökulmasta katsoo, niin kyllä tämä osaltaan vahvistaa sitä, että yhteiskunta on siirtynyt arvoissaan enemmän oikealle. Sitä myös tämäkin vaalitulos vahvistaa, hän lisäsi.

Kotimaan äänestysprosentti 70,7 jäi ensimmäisen kierroksen alle, kuten ennakoitiin.

–  Äänestysprosentin jäämisellä noinkin alas on varmasti tässä kohtaa oma merkityksensä. Tarkemmissa analyyseissa selviää lisää, mutta ilmeisesti perussuomalaisten ja Rehnin äänestäjiä on jäänyt paljon kotiin. Erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomen paikkakunnilla äänestysprosentti näyttää laskeneen aika paljon.

Tutkija arvioi, että perussuomalaisten ääniuurnille lähteneet henkilöt ovat ryhmittyneet enemmän Stubbin taakse.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi