play

Yön uutiskooste: Kokoomus ja SDP muodostavat gallupin mukaan suosituimman vaihtoehdon seuraavaksi hallituspohjaksi, Israel iski ohjuksilla Syyriaan Damaskoksen lentokentälle

Kokoomuksen ja SDP:n muodostamaa hallituspohjaa kannatti noin 27 prosenttia vastaajista. Suurten puolueiden yhdistelmistä toiseksi suosituin oli oikeistohallitus, jonka pohjana olisivat kokoomus ja perussuomalaiset.

Kokoomuksen ja SDP:n muodostamaa hallituspohjaa kannatti noin 27 prosenttia vastaajista. Suurten puolueiden yhdistelmistä toiseksi suosituin oli oikeistohallitus, jonka pohjana olisivat kokoomus ja perussuomalaiset. Kuva: LEHTIKUVA / Markku Ulander

Koonneet: Ville Väänänen ja Arttu Mäkelä / STT

MT-gallup: Kokoomus ja SDP muodostavat suosituimman vaihtoehdon seuraavaksi hallituspohjaksi

Maaseudun Tulevaisuuden kyselyn perusteella kokoomuksen ja SDP:n muodostama sinipuna olisi suosituin kahdesta suuresta puolueesta koostuva pohja hallitukselle ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen. Sitä kannatti noin 27 prosenttia vastaajista.

Vaihtoehtoina olivat yhdistelmät kannatuskyselyissä tällä hetkellä suosituimmista kolmesta puolueesta eli kokoomuksesta, SDP:stä ja perussuomalaisista sekä "jotkin muut puolueet".

Kyselyn toteutti Kantar TNS Agri ennen joulua, ja siihen vastasi noin 1 100 suomalaista. Tulokset on painotettu edustamaan äänestysikäisiä suomalaisia, ja virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Sitran Megatrendit 2023 -selvitys kannustaa tarkastelemaan laajaa kehityskulkua ja tulevaisuutta myös kriisiaikana

Yllätykset eivät synny tyhjästä, vaan niiden taustalla on pitkäaikaisia muutoksia, painottaa Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran selvitys Megatrendit 2023. Sitran tuore raportti tarjoaa ymmärrystä megatrendeistä eli useista ilmiöistä koostuvista kehityssuunnista.

Merkittävien muutosten kokonaiskuvaa avataan viidellä teemalla, joita ovat luonto, ihmiset, valta, teknologia ja talous.

Sitran tulevaisuusasiantuntija ja trendiselvityksen toinen kirjoittaja Mikko Dufva painottaa STT:n haastattelussa, että jopa yllättävien kriisien aikana olisi uskallettava katsoa Suomen ja maailman kehityskulkua nykyhetkeä laajemmin.

Maanantai alkaa selkeässä pakkassäässä - lännessä ja etelässä sataa illan aikana

Maanantai alkaa Suomessa selkeässä pakkassäässä, kertoo Ilmatieteen laitos.

Lämpötilat vaihtelevat päivällä maan etelä- ja keskiosissa nollan ja kymmenen pakkasasteen välillä. Pohjoisessa on hieman kylmempää, noin viidestä viiteentoista pakkasasteeseen.

Sää muuttuu päivän aikana pilvisemmäksi Länsi- ja Etelä-Suomessa. Illan aikana lännestä saapuu sadealue, joka sataa lounaassa vetenä ja räntänä, muualla lumena.

Lännessä voi sataa illan aikana viisi senttiä lunta. Alueelle on annettu illaksi varoitukset huonosta ajokelistä sateiden takia.

Sadealue liikkuu illan ja yön aikana kohti etelää.

Toistakymmentätuhatta uutta alokasta astuu tänään palvelukseen

Uudet alokkaat aloittavat tänään palveluksensa. Noin kymmenentuhatta aloittaa Maavoimien joukko-osastoissa. Merivoimissa aloittaa noin 1 600 asevelvollista.

Loput jakaantuvat Rajavartiolaitoksen ja Ilmavoimien joukko-osastoihin. Ruotsin kielellä palvelevat alokkaat sijoittuvat pääosin Uudenmaan prikaatiin.

Suurimmat uusia alokkaita vastaanottavat joukko-osastot ovat Porin prikaati, Karjalan prikaati ja Kainuun prikaati Maavoimista.

Puolustusvoimat kertoo, että joulukuussa kotiutuneiden varusmiesten maapuolustustahto oli ennätyksellisen korkealla.

Kiovaan on tehty ilmaisku, kertoo kaupungin sotilashallinto

Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan on tehty ilmaisku, sanoo kaupungin sotilashallinto Telegram-viestipalvelussa. Kiovan sotilashallinnon johtaja Serhi Popko kehottaa ihmisiä pysymään suojissa.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko sanoo räjähdyksiä olleen yhdessä kaupunginosassa. Seuraavassa Telegram-julkaisussaan Klitshko kirjoittaa, että 19-vuotias mies on viety sairaalaan hänen saatua vammoja.

Kyiv Independentin mukaan ilmahälytyksiä on ollut Kiovan lisäksi myös Vinnytsjan, Tsherkasyn, Poltavan, Kirovohradin, Mykolajivin, Dnipropetrovskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan alueilla. (Lähde: AFP)

Poliisi arvioi Tukholman uudenvuodenampumisen liittyvän jengirikollisuuteen

Ruotsissa poliisi arvioi Tukholman Vällingbyssä uudenvuodenaattona tapahtuneen ampumisen liittyvän jengirikollisuuteen. Ampumisessa kuoli 20-vuotias mies ja kaksi muuta haavoittui.

Vällingbyn ampuminen ei sen sijaan liity poliisin mukaan muihin väkivaltaisuuksiin Tukholmassa.

Poliisi ei ole toistaiseksi ottanut ketään kiinni ampumisesta epäiltynä, mutta useita ihmisiä on kuulusteltu. Poliisi ei ole paljastanut, epäileekö se ampumisesta yhtä tai useampaa ihmistä. (Lähde: TT)

Israel iski ohjuksilla Syyriaan Damaskoksen lentokentälle

Israel on iskenyt Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lentokentälle ohjuksilla, sanoo Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana. Lentokenttä on jouduttu sulkemaan ilmaiskujen vuoksi.

Sanan sotilaslähteestä saaman tiedon mukaan Israelin ohjukset osuivat myös Damaskoksen lentokentän lähialueille.

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -ryhmän edustaja on kertonut uutistoimisto AFP:lle, että iskuissa kuoli neljä ihmistä, joista kaksi oli syyrialaisia sotilaita. (Lähde: AFP)

Meksikossa 14 ihmistä on kuollut vankilaan kohdistuneessa hyökkäyksessä, ja 24 vankia on päässyt karkuteille

Meksikossa 14 ihmistä on kuollut vankilaan tehdyssä hyökkäyksessä, kertoo Chihuahuan osavaltion syyttäjänvirasto tiedotteessa.

Ciudad Juarezin kaupungissa sijaitsevaan vankilaan tehdyn iskun seurauksena pääsi myös karkuun 24 vankia. Kuolleiden joukossa on puolestaan kymmenen viranomaista, muun muassa vanginvartijoita.

Tiedotteen mukaan hyökkäykseen osallistui tuntematon määrä aseistautuneita henkilöitä, jotka olivat liikkeellä panssaroiduilla ajoneuvoilla.

Isku tapahtui sunnuntaina paikallista aikaa aamuseitsemältä. Hyökkäyksen seurauksena vangit ottivat syyttäjien mukaan yhteen vankilan sisällä, ja 13 ihmisen kerrotaan saaneen vammoja tappeluissa. (Lähde: AFP)

Suomalaiset hyvin esillä Carolinan voitossa

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes otti voittolaukauskilpailun päätteeksi 5–4-vierasvoiton New Jersey Devilsistä. Carolinan suomalaispelaajat olivat ottelussa hyvin esillä.

Sebastian Aho teki joukkueensa toisen maalin ja syötti 4–4-tasoituksen. Jesperi Kotkaniemi alusti Carolinan avausmaalin, ja maalivahti Antti Raanta torjui ottelussa 24 kertaa.

Myös New Jerseyn Erik Haula pääsi ottelussa tehopisteille syötettyään joukkueensa avausmaalin.

Carolinalle voitto oli 11. peräkkäinen. Joukkue on hävinnyt viimeksi 6. joulukuuta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi