Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja antoi Mäkisalo-Ropposelle virheellisiä ohjeita saamelaiskäräjälain äänestysaikataulusta
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) on sanonut Helsingin sanomille, ettei ymmärtänyt mietinnöstä äänestämisen olevan edessä niin äkillisesti kuin se lopulta tapahtui. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) antoi perustuslakivaliokunnan varajäsenelle, demarikansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposelle virheellisiä ohjeita siitä, moneltako perustuslakivaliokunnassa äänestetään saamelaiskäräjälain mietinnön valmistumisesta.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Mäkisalo-Ropponen vahvistaa STT:lle tekstiviestitse ilmoittaneensa Ojala-Niemelälle, että hän pääsee perustuslakivaliokunnan kokoukseen kello yhdeksältä. Kokous alkoi kahdeksalta. Ojala-Niemelä oli kuitenkin ilmoittanut, että kokoukseen tarvitaan hänet vasta kello 10.
Mäkisalo-Ropponen oli varautunut menemään valiokunnan kokoukseen kello kymmenen, mutta hän saikin viestin, että kokous loppuukin aiemmin eikä tarvitse tulla.
– Luulen, että kokous eteni nopeammin kuin mitä puheenjohtaja ajatteli, sillä alun perin kokoukseen oli varattu aikaa kello 13 saakka, Mäkisalo-Ropponen viestittää.
STT ei ole tavoittanut Ojala-Niemelää kommentoimaan asiaa. Hän sanoo HS:lle, että ei ymmärtänyt kokouksen tiimellyksessä, että käsittely eskaloituisi äänestykseen niin nopeasti.
Eduskunnan valiokuntaoppaan mukaan valiokunnan puheenjohtajan on syytä välttää äänestyksiä, jos valiokunnassa on tilapäisesti sen varsinaisia voimasuhteita vastaamaton kokoonpano.
HS uutisoi eilen, että SDP:n kansanedustajien poissaolot saattoivat ratkaista lain kohtalon valiokunnassa. Perustuslakivaliokunnan varsinaisen jäsenen, SDP:n Tuula Väätäisen tilalla kokouksessa oli keskustan kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan varajäsen Markus Lohi, koska sekä Väätäinen että SDP:n varaedustajat Johannes Koskinen ja Mäkisalo-Ropponen eivät olleet paikalla. Sen vuoksi kokoukseen pääsi toiseksi suurimman hallitusryhmän varaedustaja eli Lohi.
Lohi sanoo STT:lle, että Ojala-Niemelä oli ottanut häneen yhteyttä torstai-iltana valiokunnan sijaisjärjestelyistä.
– Hän sanoi, että tilaa on pöydän ympärillä, Lohi sanoo.
Lohi kertoo ilmoittaneensa, että hän voi käväistä valiokunnassa, mutta ei ehdi olemaan siellä koko aikaa
Ojala-Niemelä oli Lohen mukaan varmistanut neuvokselta, minkälainen sijaantulojärjestys on.
– Ja että minä voin olla niin kauan kuin Mäkisalo-Ropponen tulee paikalle, Lohi sanoo.
Perustuslakivaliokunta äänesti eilen siitä, tehdäänkö saamelaiskäräjälaista mietintö vai ei. Mietintö piti saada valmiiksi perjantaina kello 13 mennessä, jotta asia ehditään käsitellä eduskunnan suuressa salissa vielä tällä vaalikaudella.
Asia ratkesi äänin 9–7 siten, ettei mietintöä tehdä. Perustuslakivaliokunnassa äänet jakaantuivat niin, että SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP olivat sen kannalla, että mietintö olisi laadittu. Perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta olivat sitä mieltä, että ei.
Perustuslakivaliokunnan pöytäkirjan mukaan keskustan Lohi ehdotti valiokunnan toteavan, että valiokunnalla ei ole edellytyksiä laatia asiasta mietintöä.
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kannatti Lohen esitystä.
Koskinen kertoi HS:lle olleensa Wienissä Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksessa. Facebookin mukaan Väätäinen oli puolestaan europarlamentaarikko Eero Heinäluoman kiertueella Kuopiossa ja Varkaudessa.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi