play

Uusi rajalaki saattaa valmistua lausunnoille jo tänään – tarkoitus varautua siihen, että painostus Venäjältä jatkuu pitkään

Kuva: Lehtikuva

STT

Hallituksen esitys uudeksi rajalaiksi saattaa nopeimmillaan lähteä lausunnoille tänään. Lailla on tarkoitus torjua välineellistettyä maahantuloa Suomen itärajalla.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi eilen, että hallitus neuvottelee asiasta vielä tänään. Esitys voi hänen mukaansa lähteä lausunnoille, jos se saadaan näissä kokouksissa valmiiksi.

Orpo ei ottanut kantaa siihen, mahdollistaako uusi laki turvapaikanhakijoiden käännyttämisen itärajalla. Pääministerin mukaan lainsäädännön tarkoituksena on turvata Suomen turvallisuus hybridihyökkäystilanteessa, jossa jokin taho ohjaa Suomen rajalle maahan laittomasti pyrkiviä siirtolaisia.

–  Tarkoituksena on turvata kaikissa tilanteissa meidän rajaturvallisuutemme ja meidän viranomaistemme työvälineet. Kun me saamme valmista aikaiseksi, niin sitten nämä julkaistaan ja sitten ne lähtevät lausuntokierrokselle, Orpo sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perusoikeuksiin mahdollisesti puuttuva laki saatetaan joutua säätämään niin sanottuna poikkeuslakina, jolloin laille tarvitaan laaja parlamentaarinen tuki. Orpo keskustelikin laista eilen kaikkien eduskuntapuolueiden ja -ryhmien johtajien kanssa.

Oppositiopuolueista ainakin vasemmistoliitto suhtautuu suunniteltuun lainsäädäntöön hyvin kriittisesti. Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei vasemmistoliiton eduskuntaryhmä voi tukea hallituksen lakihanketta, puheenjohtaja Li Andersson sanoi STT:lle eilen.

Myös hallituspuolue RKP:n puheenjohtajan, opetusministeri Anna-Maja Henrikssonin äänenpainot olivat varautuneita.

Henriksson ei suoraan ilmaissut RKP:n kantaa lakiesitykseen, mutta muistutti, että puolueen lähtökohtana on, että kaiken lainsäädännön täytyy olla sopusoinnussa esimerkiksi perustuslain ja Suomen kansainvälisten sopimusten kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tältä istumalta en tue vielä mitään. Meidän pitää myös ryhmässä keskustella asiasta, Henriksson sanoi.

Lakihanketta on perusteltu sillä, että Suomen on varauduttava siihen, että Venäjältä tuleva painostus jatkuu pitkäaikaisesti ja että välineellistetty maahantulo saa aiempaa laajempia ja vakavampia muotoja. Sisäministeriön mukaan hankkeessa on kyse viimesijaisesta varautumisesta vakavimpiin tilanteisiin.

Hallitus päätti helmikuussa, että itärajan rajanylityspaikat pysyvät suljettuna huhtikuun puoliväliin asti. Itäraja on ollut kiinni junille tarkoitettua Vainikkalan raja-asemaa lukuun ottamatta joulukuun puolivälistä saakka.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi