play

Ahtisaaren surusaaton reitin varrelle odotetaan kymmeniätuhansia ihmisiä – Hautajaisten ulkomaisista vieraista ei vielä tietoa

Kuva: Martti Kuivalainen

STT

Presidentti Martti Ahtisaaren surusaaton reitin varrelle odotetaan ensi viikolla kymmeniätuhansia ihmisiä, kertoo Helsingin poliisi.

Ahtisaaren siunaustilaisuus pidetään Helsingin tuomiokirkossa ensi viikon perjantaina kello 13–14.30, minkä jälkeen surusaatto kulkee Tuomiokirkolta Hietaniemen hautausmaalle.

Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua Tuomiokirkon siunaustilaisuuteen, mutta valtioneuvoston kanslia muistuttaa rajallisesta tilasta.

Valtioneuvoston kanslian mukaan hautajaisiin odotetaan yli 800:aa kutsuvierasta. Kutsuttujen joukossa on viran ja aseman perusteella noin 600 kutsuvierasta, muun muassa ylin valtiojohto puolisoineen.

Lisäksi hautajaisiin on kutsuttu vieraita presidentti Ahtisaaren omaisten toiveiden mukaisesti. Näiden noin 300 kutsuvieraan joukossa on muun muassa sukulaisia ja ystäviä sekä Ahtisaaren ulkomaisia yhteistyökumppaneita.

Valtioneuvoston kanslian johtavan asiantuntijan Tiina-Kaisa Laakso-Liukkosen mukaan kirkossa on kaikkiaan 1 300 paikkaa.

– Luonnollisesti pyrimme ottamaan niin paljon kuin kirkkoon mahtuu vieraita siunaustilaisuutta sisälle seuraamaan, Laakso-Liukkonen sanoi hautajaisjärjestelyjä käsitelleessä tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Sisäänkäynti kirkkoon tapahtuu Senaatintorin puolelta kello 11.30 alkaen, kirkossa paikoillaan tulee olla viimeistään kello 12.15. Suuret kantamukset tulee jättää kotiin ja turvatarkastukseen varautua.

Hautaan siunaamisen toimittaa emerituspiispa Eero Huovinen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää tilaisuudessa muistopuheen.

Siunaustilaisuudessa kuullaan presidentti Ahtisaaren perheelle merkityksellisiä musiikkikappaleita ja esiintyjiä. Tuomiokirkossa esiintyvät muun muassa sellisti Senja Rummukainen, saksofonisti Jukka Perko ja kitaristi Jarmo Saari.

Surusaatto lähtee tuomiokirkolta siunaustilaisuuden jälkeen noin kello 14.45. Autosaattue pysähtyy Presidentinlinnan edustalla minuutin ajaksi.

Kaikki Helsingin kirkonkellot soivat noin 45 minuuttia kestävän surusaaton ajan.

Poliisin mukaan parhaita paikkoja seurata hautajaisten kulkua paikan päällä ovat Senaatintori ja Tuomiokirkon ympäristö, Presidentinlinnan edusta sekä Kiasman edusta.

Kaikki muu liikenne pysäytetään hautajaisten ajaksi surusaaton reitiltä, joten hautajaiset vaikuttavat merkittävästi Helsingin keskustan liikenteeseen.

– Toiveena siis on, että yksityisautoilua vältetään Helsingin keskustassa perjantaina iltapäivällä, Helsingin poliisin ylikomisario Heikki Porola sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ahtisaari haudataan Hietaniemen hautausmaalle alueelle, jossa sijaitsee muidenkin presidenttien hautoja. Puoli tuntia kestävä hautaan lasku alkaa Hietaniemessä noin kello 15.45. Siihen osallistuvat presidentti Ahtisaaren lähiomaiset ja ylin valtionjohto.

Presidentti Ahtisaaren arkun kantajina kirkossa toimii palveluksessa olevaa kenraalikuntaa ja Hietaniemen hautausmaalla presidentti Ahtisaaren entisiä adjutantteja.

Hautaan laskun jälkeen pidetään presidentti Ahtisaaren muistotilaisuus valtioneuvoston juhlahuoneistossa noin 300 kutsuvieraalle.

Ahtisaari kuoli 16. lokakuuta 86-vuotiaana. Hän toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000. Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008.

Hautajaispäivä on yleinen suruliputuspäivä koko maassa. Yle lähettää hautajaiset suorana televisiossa, netissä ja radiossa.

Valtioneuvoston kanslialla ei vielä perjantaina ollut tietoa presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisten mahdollisista kansainvälisistä vieraista.

Tiina-Kaisa Laakso-Liukkosen mukaan kansainvälisiä kutsuja on lähetetty noin 60 kappaletta. Laakso-Liukkosen mukaan kutsutuista ei julkisteta tietoja etukäteen turvallisuussyistä.

– Näiden kutsujen joukossa on hyvin erilaisia tahoja, toimijoita ja organisaatioita. Olemme varautuneet kansainvälisiin vieraisiin, olemme varautuneet myös hyvin eritasoisiin kansainvälisiin vieraisiin, Laakso-Liukkonen sanoi hautajaisjärjestelyjä koskeneessa tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Laakso-Liukkosen mukaan vastauksia kutsuihin odotetaan ensi viikon alkupuolelle.

– Seuraamme koko ajan vastauksia ja viestejä. Tässä täytyy vaan malttaa odottaa keskiviikkoon, että tiedämme kansainvälisten vieraiden osallistujamäärän ja minkä tyyppisiä osallistujia on tulossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laakso-Liukkosen mukaan valtioneuvostolla ei ole vielä tietoa esimerkiksi siitä, tuleeko hautajaisiin jonkinlainen edustus YK:sta, jossa Ahtisaari työskenteli pitkään merkittävissä tehtävissä ennen nousuaan Suomen presidentiksi.

Laakso-Liukkonen ei kommentoinut sitä, onko hautajaisiin tulossa jonkinlainen edustus Namibiasta, jonka itsenäistymisessä vuonna 1990 Ahtisaarella oli tärkeä rooli. Ahtisaari sai ansioistaan Namibian kunniakansalaisuuden vuonna 1992.

– Kaikki ymmärtävät, että on paljon sellaisia maita, jotka osoittavat mielenkiintoa näitä hautajaisia kohtaan ja ovat olleet yhteydessä eri tahoihin, sekä omaisiin että meihin, Laakso-Liukkonen sanoi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi