play

Aiemmat verotuloarviot ovat osoittautumassa liian isoiksi – Orpon mukaan talouden tila on entisestään heikentynyt

Hallitus on saanut yhdessä päivässä päätökseen neuvottelut esityksestään ensi vuoden taloudenpidosta.

Hallitus on saanut yhdessä päivässä päätökseen neuvottelut esityksestään ensi vuoden taloudenpidosta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

STT

Hallitus sai yhdessä päivässä päätökseen neuvottelut esityksestään ensi vuoden taloudenpidosta. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoi, että vaikka taloudesta kuuluu myös huolestuttavia signaaleja, ei ole syytä muuttaa suurta kuvaa hallitusohjelman toimeenpanosta tai toimien ajoituksesta.

–  Aiemmat verotuloarviot ovat osoittautumassa liian isoiksi. Tämä on vaikeuttanut tavoitteiden asettamista ja saavuttamista. Etenemme kuitenkin suunnitellussa aikataulussa, Purra sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeriön päivittyneen ennusteen mukaan verotuotot ovat jäämässä ensi vuonna 1,4 miljardia euroa pienemmäksi kuin ministeriö ennakoi budjettiesityksessään elokuussa. Korkotason nousu puolestaan kasvattaa valtion velanhoitomenoja yli 2,5 miljardia euroa vuodesta 2022.

Ensi vuoden budjettiesityksen alijäämä on 11,5 miljardia euroa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) totesi, että talouden tilanteen vakavuus ollut selvillä, mutta talouden tila on entisestään heikentynyt. Hallitus on kuitenkin sitoutunut vahvistamaan julkista taloutta ja kääntämään Suomen velkaantumiskehityksen.

Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien muodostama hallitus on aiemmin arvioinut, että tämä tarkoittaa kuuden miljardin euron sopeutuksia julkiseen talouteen tämän vaalikauden aikana eli vuoteen 2027 mennessä.

Purra arvioi tiedotustilaisuudessa, että tämänhetkisen ennusteen mukaan tästä koko hallituskauden tavoitteesta ollaan jäämässä. Hallitus arvioi julkisen talouden tilannetta ja mahdollisten lisätoimien tarvetta ensi keväänä.

Palkansaajien verotus kevenee ensi vuonna lähes 400 miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon työttömyysvakuutusmaksun alennus.

Ensi vuonna tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitus kasvaa noin 280 miljoonaa euroa kuluvaan vuoteen verrattuna. Hallitus muun muassa päätti kvanttitietokoneen rahoituksesta.

Hallitus päätti riihessään toimista rakennusalan vaikeaan suhdannetilanteeseen. Toimillaan hallitus pyrkii ehkäisemään pidempiaikaisia häiriöitä asuntotuotantoon tai asuntomarkkinoihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi