Cannonballin lakkauttamiskanteen käsittely jatkuu käräjillä – ryhmän mukaan rikollinen toiminta on yksittäisten ihmisten tekosia, ei Cannonballin linja
Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa on perjantaina jatkunut moottoripyöräjengi Cannonballin lakkauttamiskanteen käsittely. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Kimmo Mäntylä
Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa on perjantaina jatkunut moottoripyöräjengi Cannonballin lakkauttamiskanteen käsittely.
Cannonballin ja sen alayhdistyksen Squad 32:n lakkauttamista vaativat syyttäjät. Heidän mukaansa Cannonball on rekisteröimätön yhdistys, jonka toiminnan määräävänä ja pääasiallisena tarkoituksena on rikosten tekeminen. Syyttäjien mukaan Cannonballin toiminta on yhtäläistä muiden rikollisuudesta tunnettujen moottoripyöräjengien, kuten esimerkiksi Helvetin enkeleiden ja Bandidoksen kanssa.
Oikeudessa on puitu sitä, miten jengin jäseneksi pääsee, miten jengissä toimitaan ja mistä jengissä on kyse. Puolustuksen mukaan kyseessä on miesten moottoripyöräkerho, syyttäjien mukaan kyseessä on sotilaallisen hierarkkisesti järjestäytynyt rikollisryhmä.
Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan Cannonball on vuonna 1991 Helsingissä perustettu moottoripyöräjengi, joka on sittemmin laajentunut valtakunnalliseksi. Suomen lisäksi sillä on osastot Virossa ja Thaimaassa. Jäseniä on yhteensä parisataa.
Asiantuntija: Kaikki tietävät, että kyseessä järjestäytynyt rikollisryhmä
Syyttäjien todistajaksi kutsuman KRP:n asiantuntijan mukaan kaikki Cannonballin toimintaan mukaan lähtevät tietävät, mitä jengissä tehdään.
– Kaikki tietävät ainakin nykyään, että Cannonball ja Helvetin enkelit ovat järjestäytyneitä rikollisryhmiä. Sinne lähtökohtaisesti hakeutuu henkilöt, jotka haluavat olla mukana siinä toiminnassa, asiantuntija sanoi.
KRP:n mukaan ryhmässä on tiukat säännöt, joiden noudattamatta jättäminen voi pahimmillaan aiheuttaa ikäviä seuraamuksia. Esimerkiksi ryhmästä eroaminen voi tämän vuoksi olla hankalaa.
Asiantuntijan mukaan ryhmässä edetään hierarkiassa ylemmäs kokemuksen ja suoriutumisen perusteella. Hierarkiassa korkeammalla olevat voivat hänen mukaansa käskyttää alempiaan erilaisiin tehtäviin.
– Kun tulee uusia jäseniä, heille kuuluu siivoukset, kaupassakäynnit ja kun saadaan vastuuta enemmän niin tulee nämä vartiovuorot jengitiloissa, mikä antaa vastuuta siihen, että heidän pitää pitää huolta jengiläisten turvallisuudesta, asiantuntija sanoi.
Oikeudessa on Cannonballin järjestäytymisen ja hierarkkisuuden todistamiseksi käyty läpi muun muassa sen kirjattuja sääntöjä. Ryhmän itsensä mukaan kyse on esimerkiksi kerhotilojen siivoamiseen liittyvistä säännöistä, eikä varsinaista hierarkiaa tai käskyttämistä ole.
Johtaja: Rikokset yksittäisiä, eivät Cannonballin linja
Oikeudenkäynnissä kuultiin myös Cannonballin nykyisenä presidenttinä ja yhtenä perustajista pidettyä miestä, jonka mukaan Cannonballilla ei ole mitään tekemistä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa. Hänen mukaansa kyseessä on vain moottoripyöräkerho.
– Pidän kummallisena, että jos joku töpeksii jossain, niin ollaan menossa koko kerho lakkautettavaksi, mies sanoi oikeudessa.
Miehen mukaan mahdollinen rikollinen toiminta on yksittäisten jäsenten tekemää, ei koko Cannonballin linja. Hänen mukaansa rikoksista ei kerhossa palkita ja tarvittaessa jäsen erotetaan.
Mies tai toinenkaan todistajana kuultu Cannonballin jäsen eivät kuitenkaan eritelleet, mistä rikoksesta jäsen erotetaan ja mistä ei. Heidän mukaansa kerholaisten mahdollisiin rikostuomioihin tai syytteisiin suhtaudutaan tapauskohtaisesti.
Entinen presidentti tuomittiin vastikään pitkään vankeusrangaistukseen
Yhtenä oikeudessa puitavana asiana ovat olleet vuoden 2017 tapahtumat. Tuolloin jengistä erotettiin ja siitä myös erosi suuri joukko jäseniä sisäisten erimielisyyksien seurauksena, minkä jälkeen jengi järjestäytyi uudelleen.
Cannonballin itsensä mukaan tuolloin perustettiin kokonaan uusi kerho, vaikka nimi ja tunnukset säilyivätkin samana. Oikeudessa kuullun presidentin mukaan ryhmästä erotettiin tuolloin rikollista toimintaa harjoittaneet jäsenet, eikä rikollinen toiminta hänen mukaansa enää ole sen jälkeen jatkunut.
– Lähti sellaisia ihmisiä, jotka meidän mielestä teki kerholle vain hallaa näillä erilaisilla tempauksilla, mies sanoi.
Syyttäjän mukaan ryhmän toiminnassa mikään ei muuttunut uudistuksen jälkeen. Esimerkiksi tänä vuonna Cannonballin edellisenä presidenttinä pidetty Esko Eklund tuomittiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa 13 vuoden vankeusrangaistukseen muun muassa törkeistä huumausainerikoksista.
Oikeuden mukaan Eklund vastasi huumekaupan suunnittelusta, organisoinnista ja suurten erien tilaamisesta. Suuremman kiinnijäämisriskin tehtävät Eklund oikeuden mukaan jätti muiden ihmisten hoidettavaksi. Siitä huolimatta huumekaupan taloudellinen hyöty päätyi pääasiallisesti hänelle, oikeus sanoi tuolloin.
Cannonballin mukaan Eklund ei ole ollut presidenttinä enää vuoden 2019 jälkeen, eikä hän ryhmän mukaan enää ole myöskään sen jäsen.
Aiemmin oikeuden päätöksellä lakkautettu kaksi ryhmää
Cannonball on kolmas ryhmä, jota viranomaiset ovat viime vuosina vaatineet lakkautettavaksi yhdistyslain nojalla. Aiemmin uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) ja rikollisryhmä United Brotherhood (UB) on lakkautettu lainvoimaisilla tuomioilla.
Cannonball on useissa lainvoimaisissa rikostuomioissa katsottu järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Rikollisen toiminnan lisäksi toinen syyttäjien keskeinen perustelu lakkauttamiselle on, että Cannonball on heidän mukaansa sotilaallisesti järjestäytynyt yhdistys, jonka jäsenet ovat varustautuneet aseellisesti. Siitä syyttäjien mukaan kertovat lukuisat takavarikot ja tuomiot aserikoksista.
Cannonball on kiistänyt aseistautumisen ja korostanut, että rikostuomiot koskevat vain yksittäisiä jäseniä. Sen mukaan mitään liityntää ryhmään ei edes ole pystytty osoittamaan kuin murto-osassa tuomituista tapauksista.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi