play

Linja-autoalan lakko alkoi yöllä myös Pohjois-Karjalassa – AKT hylkäsi sovintoehdotuksen

Keskiviikkona alkanut lakko vaikuttaa myös Pohjois-Karjalassa.

Keskiviikkona alkanut lakko vaikuttaa myös Pohjois-Karjalassa. Kuva: Mikko Makkonen

STT

Linja-autoliikenteen lakko on alkanut. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT hylkäsivät sovittelija Jukka Ahtelan tekemän sovintoehdotuksen tiistai-iltana. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoi asiasta toimittajille valtakunnansovittelijan toimistolla.

AKT:n linja-autoalan lakko alkoi keskiviikkona kello 3 aamuyöllä. Lakolla voi olla merkittäviä vaikutuksia erityisesti kaupunkien paikallisliikenteessä.

Linja-autoalan lakko jatkuu ensi viikon perjantaihin saakka, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan sovintoehdotus oli riittämätön työ- ja lepoaikoihin liittyvien kysymysten osalta.

– Niihin ei oikein ollut mitään vastauksia, Kokko sanoi toimittajille tiistaina.

Kokon mukaan linja-autoalalla on hirvittävä kuljettajapula ja erittäin pitkät työajat sekä isot sairauspoissaolot. Niitä AKT pyrkii hänen mukaansa ensisijaisesti korjaamaan.

Autoliikenteen Työnantajaliitto ALT hyväksyi sovintoehdotuksen. Liiton toimitusjohtajan Mari Vasaraisen mukaan lakko on taloudellisesti iso kolaus linja-autoalalle. Hänen mukaansa linja-autoala on yksi koronavuosista eniten kärsineistä toimialoista.

– Linja-autoyritysten nettotulokset ovat viimeiset vuodet olleet negatiivisia, ja matkustajamäärät eivät ole tähänkään mennessä palanneet koronavuosia edeltävälle tasolle, Vasarainen sanoi toimittajille.

Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelua pyritään jatkamaan heti kun se on mahdollista.

AKT:n bussilakko voi merkittävästi vaikeuttaa suomalaisten liikkumista julkisilla kulkuneuvoilla.

– Suurimmat vaikutukset lakoilla olisi linja-autojen paikallisliikenteeseen, etenkin suurimmissa kaupungeissa. Osa bussivuoroista voi jäädä ajamatta myös kaukoliikenteessä, mutta kaukoliikenne ei pysähdy kokonaan, kertoi Matkahuollon matkustaja- ja liikennöitsijäpalvelujen johtaja Anu Pekurinen STT:lle tiistaina.

Hän painotti, että asiakkaiden on syytä seurata netistä Matkahuollon aikataulupalveluita.

– Päivitämme sinne liikennöitsijöidemme antamaa tietoa. Ja viime kädessä voi tarvittaessa ottaa yhteyden oman matkan liikennöitsijään.

Pekurinen muistutti, että vielä tiistaina ei pystytty ennakoimaan lakon kaikkia mahdollisia vaikutuksia.

– Mutta mitään aivan yllättävää ei ole tullut viime vaiheissa liikennöinnistä ilmi. Vuorojen peruuntumisien lisäksi saattaa niille syntyä viivästymisiä.

Onnibusin hallituksen puheenjohtajan Jyrki Vainionpään mukaan etukäteen ei voi varmuudella tietää, mitkä vuorot lakon vuoksi joudutaan perumaan. Hänen mukaansa lakolla on laajat vaikutukset Onnibusin ja muiden Koiviston Auto -konsernin yhtiöiden toimintaan.

– Ennakoitavissa on, että paljon kuljettajia jää silloin töistä pois, Vainionpää sanoi.

Sitä vastoin osapuolet hyväksyivät sovintoehdotuksen kuorma-autoalaa, terminaalitoimintaa sekä säiliöauto- ja öljytuotealaa koskevassa työriidassa. Näitä aloja uhanneet, keskiviikkona alkaviksi ilmoitetut lakot peruuntuivat. Työnantajaliitto ALT:n Vasaraisen mukaan sovintoehdotus oli niin sanotun yleisen linjan mukainen.

Kokon mukaan AKT on tyytyväinen kolmelle autoliikenteen alalle saatuun sopimukseen.

– Se, mennäänkö sopimustasossa yli tai alle muiden alojen sopimusten, ei ole missään vaiheessa ollut AKT:n kannalta tärkein asia. Olennaista on, että pääsemme sopimukseen, joka jäsenillemme sopii, Kokko sanoi tiedotteessa.

Aikamuodot sopivat printtiin. Täydennetty kauttaaltaan mm. ALT:n toimitusjohtajan kommenteilla sekä loppuun hyväksytystä sovintoehdotuksesta.

Täydennetty kauttaaltaan 28.2.2023 kello 21.21.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi