play

Lumimyräkkä halvaannuttanut joukkoliikennettä Turussa ja pääkaupunkiseudulla – Myös Joensuun-junissa myöhästelyä

Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva

Anniina Korpela, Hannu Toivonen / STT

Lunta, räntää tai jäätävää vesisadetta tulee tänään taivaalta suuressa osassa maata, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Päivystävän meteorologin Ville Siiskosen mukaan maan länsi- ja pohjoisosissa sateet tulevat lumena, kun taas pääkaupunkiseudulta Ouluun ulottuvalla akselilla sateiden olomuoto vaihtelee lumesta jäätävään vesisateeseen. Maan itäosissa on poutaisempaa.

Huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä varoitetaan koko maassa Kaakkois-Suomea lukuun ottamatta.

Jäätävä sade ja lumentulo ovat tänään vaikeuttaneet joukkoliikenteen kulkua ainakin pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla. Helsingin seudun liikenne (HSL) on ilmoittanut myöhästymisistä ja perumisista bussiliikenteessä. Kaikkien raitiovaunujen ja pikaratikan liikenne on keskeytetty kokonaan.

HSL:n mukaan raitiovaunuliikenteen häiriö johtuu siitä, että raitiovaunujen ajolangat ovat jäätyneet jäätävän sateen takia. Ongelmia kerrotaan olevan myös vaihteissa.

Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy tiedotti aamupäivällä vähän ennen yhtätoista, että häiriö haittaa tämän hetken arvion mukaan raitio- ja pikaraitiovaunuliikennettä ainakin koko tiistain ajan. Raitiovaunuliikenne käynnistetään tiedotteen mukaan keskiviikkona harvennetulla vuorovälillä.

– Ratahuoltomme puhdistaa tehostetusti rataa lumesta parhaillaan. Aurauskalusto on radalla, ja kunnossapidon henkilökunta on puhdistamassa vaihteita, kertoo kunnossapitoyksikön johtaja Antti Vigelius tiedotteessa.

Kaupunkiliikenteen raivauskalusto on liikkeellä auttamassa jumiin jääneitä vaunuja. Ongelmia aiheuttaa kuitenkin etenkin jäätynyt ajolanka, johon ei tällä hetkellä saada levitettyä jäätymistä estävää glyserolia, Kaupunkiliikenne kertoo.

Turun seudun joukkoliikenteestä vastaava Föli kertoi aamupäivällä vähän ennen puolta yhtätoista, että lähes koko Fölin liikenne on pysähtynyt lumimyräkän takia.

Huono sää vaikuttaa myös junaliikenteeseen. VR:n verkkosivujen mukaan Helsingistä aamulla Rovaniemelle lähtenyt juna on sääolosuhteiden takia reilut puolituntia myöhässä. Aiemmin VR ilmoitti, että varhain aamulla Joensuusta Helsinkiin lähtenyt juna oli myöhässä noin tunnin sääolosuhteiden takia.

Fintrafficin rataliikennekeskus tiedotti aamupäivällä, että Vantaan Tikkurilan kautta kulkevat pääradan junat myöhästyvät 5–60 minuuttia. Syy myöhästymisiin ovat ratatyöt ja lumen sekä jään aiheuttamat kääntymisongelmat vaihteissa.

Tilanteen korjaantumisesta ei ole arviota, Fintraffic rataliikennekeskus kertoo tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudun tieliikenne on kulkenut tänään hitaasti, mutta suuremmilta onnettomuuksilta on vältytty, kerrotaan Fintrafficin Helsingin-tieliikennekeskuksesta. Raskas liikenne on paikoin ollut jumissa teiden liukkauden vuoksi, mistä on aiheutunut liikenteen ruuhkautumista.

– Liikennettä on onneksi ollut vähän vähemmän kuin normaalisti. Moni on varmaan jäänyt kelin takia kotiin tai käyttänyt julkisia liikenteen muotoja, liikenneoperaattori Antti-Jussi Palmroos kertoi STT:lle aamukymmenen maissa.

– Kesärenkailla kannattaa pysyä teiltä pois. Korkeintaan he, joilla on vielä talvirenkaat alla, kykenevät suoriutumaan tuossa kelissä, Palmroos lisäsi.

Turun tieliikennekeskuksesta kerrotaan liikennemäärien olleen tänään tavanomaisia lumentulosta huolimatta. Pieniä liikenneonnettomuuksia on Turun seudulla ollut tänään tavallista enemmän, mutta suuremmilta onnettomuuksilta on säästytty. Raskaita ajoneuvoja on jonkin verran ollut jumissa ylämäissä, tieliikennekeskuksesta kerrotaan.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos kertoi aamukahdeksan aikaan viestipalvelu X:ssä liikenteen valtatiellä 8 pysähtyneen Turun suuntaan lähes kokonaan huonon ajokelin johdosta.

Tampereen seudulla on vältytty pahemmilta liikenneongelmilta. Fintrafficin Tampereen-tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että raskas liikenne oli yöllä paikoin jumissa teiden liukkauden vuoksi, mutta päivän valjettua tiet ovat olleet pääosin paljaita. Liikennettä on ollut tavanomaista vähemmän, mikä johtunee siitä, että kesärenkaat jo vaihtaneet ovat jääneet suosiolla kotiin, tieliikennekeskuksesta kerrottiin.

Haastavat sääolosuhteet vaikuttavat myös Helsinki-Vantaan lentokentältä lähteviin lentoihin, selviää Finavian verkkosivuilta.

Lentoyhtiö Finnairin lennoissa on ollut tänään jonkun verran myöhästymisiä sääolosuhteiden takia. Myöhästymiset ovat olleet pisimmillään neljän tunnin mittaisia, yhtiön viestinnästä kerrottiin STT:lle hieman ennen puoltapäivää. Joitakin Finnairin lentoja on myös peruttu.

Myöhästymisiä ja peruutuksia on ollut ensisijaisesti lähtevissä lennoissa, Finnairin viestinnästä kerrottiin. Saapuvan lentoliikenteen kerrottiin sujuneen toistaiseksi ongelmitta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sateet jatkuvat tänään koko päivän ainakin maan länsiosassa, mahdollisesti myös maan eteläosassa. Sateiden ennustetaan kuitenkin heikkenevän iltaa kohden. Poutainen alue liikkuu illan aikana Kainuun ja Itä-Lapin suuntaan.

– Sateet heikkenevät illan aikana, mutta edelleenkin tämän päivän aikana sateita on odotettavissa, Siiskonen kertoi aamulla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan lounaisosassa lunta on maanantai-illan ja tiistaiaamun välillä kertynyt paikoin jopa 10–20 senttiä. Maan länsi- ja pohjoisosissa lunta kertynee seuraavan vuorokauden sisällä vielä noin kahdesta kuuteen senttiä, paikoin enemmänkin.

Keskiviikon vastaisen yön aikana maan keskiosissa voi vielä tulla jonkin verran heikkoa lumisadetta. Sateen olomuoto muuttuu räntä- tai vesisateeksi lämpötilan noustessa.

– Keskiviikkoiltaan mennessä sää poutaantuu suuressa osassa maata, Siiskonen sanoi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi