play

Suurin syy keittiöpaloihin on liedelle tai sen viereen jätetyt tavarat – sen takia induktioliesi on ylivoimaisesti turvallisin

Kuva: Lehtikuva

STT

Kotien tulipalojen yleisin yksittäinen syy on liedellä keittiössä syttyvä palo. Liesipaloja tapahtuu Suomessa selvästi enemmän kuin paljon huomiota saaneita saunapaloja, kertoo tutkija Laura Kuurne Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä (SPEK).

Tiistaina julkaistiin tutkimusraportti, jonka mukaan suurin osa liesipaloista olisi ehkäistävissä – vieläpä helposti.

–  Ylivoimaisesti suurin syy keittiön tulipaloon on se, että liedellä tai sen läheisyydessä on tavaroita, jotka eivät sinne kuulu, Kuurne kertoo.

Liedellä syttyvät valitettavan usein esimerkiksi kahvinkeittimet ja mikrokuvut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös kärähtänyt ruoka ja kuuma rasva aiheuttavat vuodessa satoja tulipaloja. Kokkauksen jälkeen jäähtynyt ruoka tulisikin muistaa ottaa pois liedeltä.

SPEK tutki nyt liesipaloja LähiTapiolan vahinkotietoaineistosta ja pelastustoimen tiedoista.

Lohdullinen uutinen on se, että liesipalot ovat jonkin verran vähentyneet Suomessa 2000-luvun mittaan.

–  Tässä voi olla taustalla se, että induktioliedet ovat yleistyneet. Tuo liesityyppi on ehdottomasti kaikkein turvallisin. Vaikka muuta tavaraa olisi jätetty induktiolieden päälle, sillä kuumenevat vain pannut ja kattilat, Kuurne sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilastojen mukaan asuinrakennuspaloja syttyy vuosittain noin 2  800. Niistä 800–900 liittyy lieteen.

Tilastot saattavat kuitenkin vähätellä hellapalojen määrää roimasti.

–  Olemme arvioineet, että liesipaloja on Suomessa noin neljä kertaa enemmän kuin saamme tietoon, SPEKin tutkija lisää.

Kuurne nimeää tehokkaimmaksi varsinaiseksi turvalaitteeksi liesivahdin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Se havaitsee, jos liesi kuumenee äkillisesti liikaa, kytkee lieden automaattisesti pois päältä sekä hälyttää. Liesivahdin hinta on noin 200–300 euroa, lisäkuluna sähköasentajan pestaus.

Edullisempi vaihtoehto on liesihälytin, joka maksaa muutamia kymppejä.

–  Sen pystyy itsekin kiinnittämään lieden päälle.

Viimeinen turvahälytin, joka varoittaa, jos liedellä käryää jotain, on palovaroitin. Se on Suomessa kodeissa pakollinen.

Jos tuli kuitenkin on jo päässyt leimahtamaan, on löydettävä äkkiä kättä pitempää. Sellainen voi olla monen mielestä yllättäväkin esine: kattilan kansi.

–  Tuo ei tutkimuksen perusteella muistu ihmisille mieleen alkusammutuskeinona, vaikka kattilan kansi on helposti kaikkien käsillä. Kuiva kattilan kansi on halpa tapa sammuttaa erityisesti rasvapalo, joka on kallein ja usein vaarallisin keittiön tulipaloista, painottaa LähiTapiolan Pirkanmaan alueen korvausjohtaja Antti Määttänen.

Kuurne täydentää, että keittiöön kannattaa hankkia sammutuspeite ja käsisammutin

Määttänen kertoo STT:lle pohtineensa, mikä "liesihommassa on näin vaikeata". Hän kertoo löytäneensä huomattavalle paloriskille ainakin yhden selvän syyn.

–  Mikroaaltouuneissahan on kello. Vain harvasta liedestä sitä vastoin löytyy ajastin, kello. Aikoinaan lieden ajastimena toimi se, että pesään laitetut puut paloivat loppuun. Mutta kun siirryttiin puuliedestä sähkölieteen, kukaan ei tullut ajatelleeksi kelloasiaa, myös paloinsinöörin koulutuksen hankkinut vakuutusmies vertaa.

–  Lopputuloksena meillä on nyt kotona laite, jonka lämpötila saattaa olla 600 astetta ja jota voi pitää päällä vaikka viikon.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi