play

Nato pyrkii varautumaan tulevaan, ensimmäinen ennakointikonferenssi alkoi Suomessa

Konferenssin tarkoituksena on muun muassa tukea puolustuskyvyn kehittymistä.

Konferenssin tarkoituksena on muun muassa tukea puolustuskyvyn kehittymistä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

STT

Puolustusministeriö isännöi parhaillaan ensimmäistä kertaa järjestettävää Naton transformaatiojohtoportaan (ACT) ennakointikonferenssia Helsingissä. Tiistaina alkaneeseen kaksipäiväiseen konferenssiin osallistuu 180 asiantuntijaa Naton jäsen- ja kumppanimaista sekä osaamiskeskuksista ja muun muassa EU:sta.

Tarkoituksena on tiivistää liittokunnan ennakointiyhteistyötä ja tukea puolustuskyvyn kehittämistä sekä jakaa kansallisia käytäntöjä.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) nosti alkupuheenvuorossaan esiin Suomen turvallisuuspolitiikan nopean linjamuutoksen esimerkiksi tulevaisuuden suunnitteluun sisältyvistä "villeistä korteista" eli tapahtumista, jotka ovat hyvin epätodennäköisiä mutta silti mahdollisia.

–  Tämä on hyvin osuva kuvaus meidän Nato-jäsenyydestämme, Häkkänen sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka kansalaismielipide oli vahvasti liittymistä vastaan ja poliittinen keskustelu Natosta loisti poissaolollaan, puolustussuunnittelussa tähdättiin Häkkäsen mukaan kuitenkin Nato-yhteensopivuuteen jo 1990-luvulta alkaen. Tämä on hänen mukaansa hyvä esimerkki siitä, että käytännön suunnittelumekanismien pitää tarvittaessa mahdollistaa yllättävienkin poliittisten muutosten toteuttaminen.

Naton transformaatiojohtoportaan komentaja Philippe Lavigne korosti, ettei puolustusliitossa pyritä muutokseen sen itsensä vuoksi. Hänen mukaansa Naton pitää säilyttää etulyöntiasema mahdollisiin vastustajiin verrattuna yhä monimutkaisemmassa maailmassa.

–  Käynnissä on kilpailu, jota meillä ei ole varaa hävitä, ranskalainen Lavigne kuvaili.

Hänen mukaansa tulevaisuuteen liittyvät pohdittavat asiat ovat hyvin erilaisia alkaen ilmastonmuutoksen vaikutuksista teknologian kehitykseen tietoverkoissa ja asejärjestelmien automaatiossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Häkkänen linjasi konferenssivieraille Suomen ottavan vastuunsa liittolaisena vakavasti ja haluavan olla turvallisuuden tuottaja, ei kuluttaja. Hän myös kertoi, että Suomi on kyennyt tukemaan Ukrainaa suuren reserviläisarmeijansa varastoista konkreettisesti aseilla ja ammuksilla.

–  Emme ole julkaisseet yksityiskohtia antamastamme avusta, mutta voin vakuuttaa, että sillä on ollut haluttu vaikutus, Häkkänen kertoi.

Hänen mukaansa varastojen tasossa lähestytään nyt kuitenkin minimitasoa, eikä sen alle voida mennä vaarantamatta sekä Suomen omaa että Naton pohjoisen sivustan puolustuskykyä etulinjassa. Siksi avussa ollaan siirtymässä varastojen verottamisesta kohti puolustusteollisuuden suurempaa osallistumista.

–  Nämä investoinnit mahdollistavat sekä Ukrainan tukemisen että omien varastojemme täydentämisen, Häkkänen sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi