play

Oikeusministeri Henriksson saamelaiskäräjälain kaatumisesta: Olen erittäin pettynyt

 Anna-Maja Henriksson toteaa tviitissään, että perustuslakivaliokunnan päätös jättää mietintö antamatta on ennenkuulumaton.

Anna-Maja Henriksson toteaa tviitissään, että perustuslakivaliokunnan päätös jättää mietintö antamatta on ennenkuulumaton.

STT-Lehtikuva

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo olevansa erittäin pettynyt siihen, ettei saamelaiskäräjälaki etene eduskunnassa. Henriksson toteaa tviitissään, että perustuslakivaliokunnan päätös jättää mietintö antamatta on ennenkuulumaton.

–  Saamelaiset olisivat vihdoin ansainneet uuden saamelaiskäräjälain. Perustuslain kannalta tässä ei ollut ongelmia. Miksi estitte asian etenemisen suureen saliin: kokoomus, keskusta, perussuomalaiset?, hän kirjoittaa.

Saamelaiskäräjälain käsittely päättyi tänään eduskunnassa, sillä perustuslakivaliokunta ilmoitti, ettei sillä ollut aikataulusyistä edellytyksiä laatia asiasta asianmukaista mietintöä. Mietinnön olisi pitänyt valmistua viimeistään tänään kello 13, jotta se olisi ehditty käsitellä loppuun ennen eduskunnan viikon kuluttua alkavaa vaalitaukoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP äänestivät valiokunnassa sen puolesta, että mietintö olisi laadittu.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoo pitävänsä saamelaiskäräjälain kaatumista häväistyksenä ihmisoikeuksille. Hän toteaa tiedotteessaan, että nykyinen laki ei toteuta alkuperäiskansojen oikeuksia saamelaisten itsemääräämisoikeuden osalta ja asiasta on tullut moitteita myös YK:n ihmisoikeuskomitealta.

Ohisalo sanoo pitävänsä epäonnistumisena sitä, ettei asiaa saatu neljässä vuodessa päätettyä.

–  Kyse oli pohjimmiltaan poliittisen tahdon puutteesta. Ajan loppuminen oli tekosyy, sitä olisi ollut vielä viikkoja. Eniten olen pettynyt lakia pitkin matkaa jarruttaneeseen keskustaan ja vaa'ankielenä toimineeseen kokoomukseen, joka osoitti, että puolue tiukan paikan tullen jättää ihmisoikeudet paitsioon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vihreiden kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto sanoo olevansa hirveän pettynyt ja surullinen perustuslakivaliokunnan enemmistön näkemyksestä.

Perustuslakivaliokunta äänesti aiemmin tänään siitä, saadaanko saamelaiskäräjälain mietintö valmiiksi tänään määräaikaan mennessä..

–  Jäimme siinä vähemmistöön. Olin sitä mieltä, että meillä olisi ollut kaikki edellytykset tehdä mietintö, sillä asiantuntijalausunnot olivat hyvin yksiselitteisiä, erityisesti valtiosääntöasiantuntijoiden lausunnot, jotka perustuslakivaliokunnassa painaa, hän sanoi.

Alanko-Kahiluodon mukaan saamelaiset olisivat ansainneet sen, että laki oltaisiin saatu voimaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan jäsen Hannu Hoskonen toivoo, että uusi esitys saamelaiskäräjälaista tulee seuraavalla hallituskaudella heti kauden aluksi.

–  Jos asian sorvaamiseen menee (valiokunnissa) vuosi, menköön se vuosi, Hoskonen sanoo.

Hänen mukaansa hallituksen esitystä ei pidä tuoda eduskuntan ensi vaalikaudella muutamaa kuukautta ennen istuntokauden päättymistä.

–  Se pitää tuoda heti kun vaalikausi alkaa, silloin se tulee varmasti kunnolla käsiteltyä ja kaikki osapuolet kuulluksi, Hoskonen sanoo.

Tällä vaalikaudella hallituksen esitys saamelaiskäräjälaista annettiin eduskunnalle riitaisena, sillä keskustan ministerit vastustivat sitä.

Hoskonen sanoo, että hänen kantansa saamelaiskäräjälakiin on se, että kun puhutaan vähemmistöjen oikeuksista, pitää ottaa huomioon kaikki vähemmistöt.

–  Ei vähemmistön sisällä voi olla pientä vähemmistöä, jonka oikeuksista ei pidetä huolta. Kaikkien saamelaisten oikeuksista pitää pitää huolta, Hoskonen sanoo.

Hoskosen mukaan aikaa oli niin vähän, että asiaa ei pystytty perusteellisesti käsittelemään.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi