play

Toukokuussa jo 11 hellepäivää, ja lisää on luvassa

Kuva: Lukijan kuva, Tuula Makkonen

STT

Toukokuu on ollut Suomessa lämmin ja helteinen. Ilmatieteen laitos kertoi viestipalvelu X:ssä sunnuntaina, että hellepäiviä on mitattu yksitoista.

Vuonna 1961 alkaneen tilastoinnin aikana hellepäiviä on mitattu toukokuussa eniten vuonna 2018. Silloin hellepäiviä oli toukokuussa kaikkiaan neljätoista.

–  Sää jatkuu helteisenä, joten on mahdollista, että tuo ennätys menee rikki, kirjoittaa Ilmatieteen laitos.

Sääpalveluyritys Forecan ennusteen mukaan helleraja paukkuisi jälleen alkavalla viikolla. Maanantaina ja tiistaina yllettäisiin 28 asteeseen, mutta keskiviikkona saattaa paikallisesti rikkoutua jopa 30 astetta.

Myös loppuviikolla helteinen sää näyttää jatkuvan, mutta sadekuurot ukkosineen muuttuvat yleisemmiksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maanantaille Foreca ennustaa, että Suomen etelä- ja keskiosissa on lämpöä 23–28 astetta. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa on enimmäkseen 19–24 astetta ja Keski- ja Pohjois-Lapissa 10–20 astetta.

Maasto on koko maassa erittäin kuivaa, ja sunnuntaina syttyi useita maastopaloja. Esimerkiksi Kolarissa maastopalo lähti liikkeelle tynnyristä, jossa oli poltettu puuroskaa. Tuli levisi maastoon kovan tuulen mukana. Pelastuslaitos rajasi palon leviämisen.

Oulussa maastopalo lähti liikkeelle ajettavasta ruohonleikkurista. Palo levisi merenrannan kaislikossa noin puolen hehtaarin alueelle. Pelastuslaitos sammutti palon.

Maastopaloja syttyi myös esimerkiksi Kuusamossa, Vihdissä ja Pieksämäellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koko Suomessa on voimassa maastopalovaroitus, mikä tarkoittaa, että avotulen teko on kiellettyä.

Forecan sääennuste ei lupaa helpotusta maaston kuivuuteen. Sadekuurot ovat lähinnä paikallisia.

Maanantaina päivällä sadekuuroja luvataan lähinnä maan keskiosaan ja Keski-Lappiin, mutta iltapäivän edetessä Keski- ja Pohjois-Lappiin levittäytyy kuuroja lännestä. Lapin sadekuurojen yhteydessä voi myös ukkostaa.

Tiistaina yksittäiset sadekuurot ovat mahdollisia maan keskiosassa. Pohjoisessa iltapäiväkuuroja on odotettavissa paikoin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi