STUK: Imatralla havaittu vähäisiä määriä radioaktiivisia aineita, eivät aiheuta säteilyvaaraa
Etelä-Karjalassa Imatralla on havaittu ilmassa vähäisiä pitoisuuksia radioaktiivisia aineita. Asiasta kertoo Säteilyturvakeskus (STUK).
Syyskuun puolivälissä otetussa pintailman hiukkasnäytteessä havaittiin radioaktiivista scandiumia ja cesiumia. STUKin mukaan pitoisuudet ovat merkityksettömän pieniä, eivätkä ne aiheuta säteilyvaaraa ihmisille tai ympäristölle.
Scandiumin alkuperää ei tiedetä. STUK kertoo, että radioaktiivisia aineita syntyy muun muassa ydinvoimalaitoksissa käytön aikana ja ilmaan niitä voi vapautua esimerkiksi ydinvoimalaitosten huoltotöiden aikana.
Pari viikkoa sitten STUK tiedotti, että Suomen ulkoilmassa on hieman tavanomaista enemmän radioaktiivista cesiumia, jonka epäillään olevan peräisin Ukrainan maastopaloista. Sitä on havaittu kaikilla STUKin kahdeksalla keräysasemalla ympäri Suomen.
Ylitarkastaja Tero Karhunen kertoo STT:lle, että scandium-46-ainetta on havaittu toistaiseksi vain Imatran keräysasemalla. Cesium-137-aineen epäillään Imatrallakin olevan peräisin Ukrainan maastopaloista.
– Olemme sitä mieltä, että scandium ja cesium tulevat mahdollisesti eri lähteistä, Karhunen sanoo.
Scandiumia on Karhusen mukaan havaittu Suomessa noin kerran vuodessa tai harvemmin.
Radioaktiivista cesiumia puolestaan havaitaan yleisesti Suomen ulkoilmassa, sillä vuoden 1986 Ukrainan Tshernobylin ydinvoimalan onnettomuudesta peräisin olevaa laskeumaa on yhä maaperässä.
Aiemmin syyskuussa havaitut tavanomaista suuremmat pitoisuudet voivat olla peräisin Ukrainan maastopaloista. Palot ovat nostaneet siellä ilmaan radioaktiivisia aineita.
– Uudemmissa näytteissä sitä näkyy vielä vähän, ja se vaikuttaisi olevan laantumassa, Karhunen kertoo.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi