play

Suomen Nato-ratifioinnin aikataulu Unkarissa jäi vielä auki, Vanhasen mukaan keskustelu valtuuskunnan kanssa oli "ilmaa puhdistava"

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Suomessa vieraileva Unkarin parlamentin valtuuskunta ei vielä pystynyt kertomaan täsmällistä aikataulua Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnille, sanoo eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.).

–  Unkarilaiset kertoivat, että heillä on laaja ymmärrys siitä, että Suomi vahvistaisi Natoa ja että he ovat Suomen Nato-jäsenyyden kannalla, Vanhanen sanoi tavattuaan valtuuskunnan aamulla.

Tapaamisessa olivat mukana myös eduskunnan varapuheenjohtajat sekä puolustus- ja ulkoasiainvaliokuntien puheenjohtajat.

Vanhanen luonnehti tapaamista rakentavaksi ja ilmaa puhdistavaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Meillä ei ole ollut käytännössä kahdeksaan vuoteen parlamenttivierailuja Suomesta Unkariin, ja parlamenttien välillä pitää olla dialogia, Vanhanen sanoi.

–  He kertoivat omaa turhautumistaan monien suomalaisten ilmaisemiin kantoihin ja käsityksiin Unkarista.

Vanhasen mukaan unkarilaiset kiistivät, että EU-politiikalla ja Nato-prosessilla olisi heidän puoleltaan mitään kytkyä toisiinsa. Suomelle ei myöskään Vanhasen mukaan esitetty mitään toiveita tai vaatimuksia.

–  He tunnustivat täysin, että Suomi täyttää Nato-jäsenyyskriteerit, ja he käsittelevät Suomen Nato-jäsenyyden yksin Nato-jäsenyyttä koskevilla kriteereillä, Vanhanen sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eilen Unkarin valtuuskunta vieraili Ruotsissa. Valtuuskuntaa johtava Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Hende sanoi Unkarin hallituksen, presidentin, pääministerin ja valtaosan parlamentaarikoista tukevan Ruotsin Nato-jäsenyyttä, mutta katsoi myös ruotsalaisten poliitikkojen levittävän valheita Unkarista ja sen oikeusvaltion puutteista.

–  Olisi toivottavaa, etteivät ruotsalaiset poliitikot, hallituksen edustajat ja EU-parlamentin jäsenet anna ymmärtää tai vihjaa, täysin epätosiin asioihin perustuen, että yksittäisessä maassa on puutetta oikeusvaltioperiaatteesta, Hende sanoi.

Unkarin valtuuskuntaan kuuluvat myös kansalliskokouksen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Zsolt Nemeth sekä Euroopan parlamentin jäsenet Enikö Györi ja Ernö Schaller-Baross.

Unkari ja Turkki ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät vielä ole hyväksyneet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Unkarin parlamentin on odotettu tekevän päätöksen Nato-jäsenyyksien ratifioimisesta myöhemmin tässä kuussa. Unkari on kuitenkin lupaillut ratifiointia useaan kertaan aiemminkin ja lykännyt aikataulua toistuvasti.

Vanhasen mukaan valtuuskunnalta ei kysytty, mikä Unkarin aikataulua on viivyttänyt.

Hende sanoi TT:lle eilen, että keskustelu on parlamentissa täydessä vauhdissa ja voi olla ohi muutaman viikon sisällä, jos kaikki menee hyvin.

Valtuuskunnan tavannut Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström sanoi eilen, että tapaamisen perusteella aiemmin päätetty aikataulu pitää.

–  Päivämäärä, josta puhuttiin, on maaliskuun lopussa, ja siihen pyrimme, Billström sanoi TT:n mukaan.

Kolmikantaneuvottelut Turkin, Suomen ja Ruotsin välillä ovat puolestaan jatkumassa torstaina Brysselissä.

Lähteenä myös uutistoimisto TT.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi