play

Presidentti Niinistö vieraili Turkin maanjäristysalueella, keskustelut Erdoganin kanssa luvassa perjantaina

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Kaakkois-Turkin maanjäristysalueella Kahramanmarasissa Turkissa. Hän tutustui muun muassa alueelle rakennettuun Karacasu Container Cityyn ja tapasi paikallisia asukkaita sekä avustustyöntekijöitä.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Kaakkois-Turkin maanjäristysalueella Kahramanmarasissa Turkissa. Hän tutustui muun muassa alueelle rakennettuun Karacasu Container Cityyn ja tapasi paikallisia asukkaita sekä avustustyöntekijöitä. Kuva: Riikka Hietajärvi / TPK

STT

Presidentti Sauli Niinistö aloitti torstaina kaksipäiväisen työvierailunsa Turkkiin vierailemalla Kaakkois-Turkin maanjäristysalueella Kahramanmarasin kaupungissa. Niinistön odotetaan tuovan Turkista tuliaisina lupauksen siitä, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden.

Niinistö tapaa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin perjantaina maan pääkaupungissa Ankarassa. Niinistön seurueessa on mukana myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Myös Unkarin pääministeri Viktor Orban oli torstaina Turkissa. Hän osallistui Ankarassa kokoukseen, jossa oli määrä keskustella Turkin ja Syyrian maanjäristyksen avustustoimista. Orbanin oli määrä tavata myös Turkin presidentti Erdogan.

Turkki ja Unkari ovat ainoat sotilasliitto Naton jäsenmaat, jotka eivät vielä ole hyväksyneet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Niinistö sanoi tviitissään, että Suomi jatkaa humanitaarisen ja asiantuntija-avun antamista maanjäristyksen uhrien auttamiseksi. Niinistö tapasi Kahramanmarasissa paikallisia asukkaita sekä pelastus- ja avustustyöntekijöitä ja alueen kuvernöörin Faruk Coskunin.

Presidenttien tapaamispaikkaa vaihdettiin viime hetkellä Istanbulista pääkaupunkiin Ankaraan.

Niinistön mukaan on ollut tiedossa, että tehtyään Nato-ratifiointia koskevan päätöksensä Erdogan haluaa tavata hänet ja lunastaa lupauksensa suoraan presidentiltä presidentille.

–  Turkkilaiset ovat toivoneet, että olen paikalla kuittaamassa vastauksen, kun he tästä päätöksestä ilmoittavat, Niinistö kertoi presidentin kanslian välittämässä sähköpostissa medialle keskiviikkona, jolloin Turkin-matkasta ilmoitettiin.

Erdogan itse kertoi keskiviikkona medialle aikovansa lunastaa lupauksensa Suomelle Nato-jäsenyydestä perjantaina, kun hän tapaa Niinistön.

Kuva: Riikka Hietajärvi / TPK

Vaikuttaa vahvasti siltä, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden ennen 14. toukokuuta pidettäviä Turkin vaaleja, mutta Ruotsin jäsenyyden ratifiointi jää myöhemmäksi.

Turkki on läpi jäsenyysprosessin suhtautunut nihkeämmin Ruotsin kuin Suomen hakemukseen.

Sauli Niinistö on luvannut jatkaa työtä myös Ruotsin Nato-jäsenyyden edistämiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Helsingin yliopiston tutkijan Katalin Miklossyn mukaan Turkin mahdollinen ilmoitus siitä, että se ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden, luo Unkarille ennennäkemättömät paineet tehdä samoin.

–  Jos Turkki hyväksyy, se varmasti panee vauhtia Unkarissakin, Miklossy sanoi STT:lle torstaina.

Unkari on vakuutellut, ettei se aio jäädä viimeiseksi maaksi, joka hyväksyy Suomen Natoon. Se, ehtisikö Unkari ratifioida Suomen vielä ennen Turkkia, on Miklossyn mukaan kuitenkin epävarmaa.

–  Jos niikseen tulee, he pystyvät tekemään sen hyvin nopeasti vielä tämän kuun aikana, tutkija sanoo.

Miklossyn mukaan Unkarin puolustus nojaa täysin Natoon, minkä vuoksi hän uskoo, ettei Unkari uskaltaisi riskeerata Naton tuomaa turvaa jättämällä Suomen ratifioimatta.

–  Se laukaisisi Naton sisäistä keskustelua ja kriisiä siitä, kuka on tärkeämpi Natolle: sotilaallisesti vahvat pohjoismaat vai Unkari, joka on muutenkin koko ajan toiminut hajottavasti.

Miklossy uskoi Orbanin tapaavan myös Niinistön Turkin-visiittinsä aikana.

Unkarilaisen oppositiolehti HVG:n mukaan uusin tieto on, että maan parlamentti äänestäisi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä 31. maaliskuuta. Aikataulusta kertoi Suomessa aiemmin Ilta-Sanomat.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi