play

Satonen tapaa SAK:n ja Suomen Yrittäjien edustajia – SAK pohtii lakkotilannetta sen jälkeen

Työministeri Arto Satonen kommentoi työmarkkinatilannetta eduskunnan Valtiosalissa Helsingissä tiistaina.

Työministeri Arto Satonen kommentoi työmarkkinatilannetta eduskunnan Valtiosalissa Helsingissä tiistaina. Kuva: Markku Ulander

STT-Lehtikuva

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n hallitus päätti tiistaina siirtää päätökset mahdollisista lisälakoista keskiviikkoon, koska se haluaa ensin lisätietoa maan hallituksen mahdollisesti kaavailemasta vastaantulosta.

SAK:n hallituksen ylimääräinen kokous keskeytettiin, ja sitä jatketaan keskiviikkona iltapäivällä, kun SAK:n edustajat ovat tavanneet työministeri Arto Satosen (kok.) puolenpäivän jälkeen. Tapaamiseen osallistuu muun muassa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

–  Tapaamisen jälkeen arvioimme, onko tilanne se, että voimme lähteä kompromissien hakuun neuvotteluihin ja näin ollen työtaistelut päättyisivät, vai olemmeko siinä tilanteessa, että joudumme miettimään mahdollisten työtaistelutoimien jatkoa, Eloranta sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän sanoi, että julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallituksessa on ilmeisesti pohdittu jonkinlaista vastaantuloa paikallisessa sopimisessa. SAK:ssa ei hänen mukaansa ole asiasta tarkempaa tietoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, että hallitus harkitsee poliittisten lakkojen lopettamiseksi pientä vastaantuloa. HS:n lähteiden mukaan hallitus tunnustelee, voisiko paikallisen sopimisen esitysluonnosta muuttamalla saada SAK:n neuvottelemaan uudesta työmarkkinamallista eli niin sanotusta vientivetoisesta palkkamallista.

Työministeri Satonen kertoi myöhemmin, että hän tapaa keskiviikkona myös Suomen Yrittäjien edustajia toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen johdolla.

SAK:lle Satonen ei suoraan luvannut vastaantuloa. Hän sanoi toimittajille eduskunnassa, että keskiviikon tapaamisissa on tarkoitus kuunnella osapuolten näkemyksiä erityisesti paikallisen sopimisen yksityiskohdista.

Hän ei ottanut kantaa siihen, minkälaisia muutoksia niihin voitaisiin mahdollisesti tehdä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Korostan sitä, että kyse on yksityiskohdista. Ne hallitusohjelman isot tavoitteet, jotka liittyvät paikalliseen sopimiseen, tullaan viemään eteenpäin ihan siinä muodossa, kun on tavoiteltukin. Eli tarkoitan sitä, että tämä paikallinen sopiminen tullaan ulottamaan järjestäytymättömään kenttään. Ja sitä, että paikallisen sopimisen mahdollisuuksia laajennetaan silloin, kun ollaan yleissitovan kentän ulkopuolella. Mutta toki niin, että neuvottelukumppani, sopimuskumppani, silloin on ammattiliitto tai ammattiosasto.

Paikallisen sopimisen laajentamista koskeva esitys on parhaillaan lausuntokierroksella. Se on tarkoitus antaa eduskunnalle kesäkuussa.

Sen sijaan työrauhaa koskeva esitys on jo eduskunnan käsittelyssä, ja se etenee siellä Satosen mukaan normaalisti.

SAK on jo aiemmin antanut oman kompromissiesityksensä maan hallitukselle, ja se sisältää sekä paikallista sopimista että työrauhaa. Se on Elorannan mukaan tällä hetkellä lähtökohta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Merkittävä näkemysero koskee luottamusmiesten asemaa.

SAK:n mielestä luottamusmiehen tulisi olla ensisijainen henkilöstön edustaja myös järjestäytymättömissä yrityksissä, ja hänen pitäisi voida edustaa koko henkilöstöä. SAK:lle sopii kuitenkin kompromissina, että jos yrityksessä ei ole luottamusmiestä tai noudatettavaa työehtosopimusta, voi sopijaosapuolena olla luottamusvaltuutettu tai koko henkilöstö yhdessä.

SAK katsoo, että jos oikeus paikalliseen sopimiseen laajenee järjestäytymättömiin yrityksiin, on sinne asetettava myös velvollisuuksia.

Ay-liike pelkää, että yleissitovuus vaarantuu, jos järjestäytymisen kannustimia heikennetään.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi