play

EK:n Häkämies EU-komission julkaisemasta ilmastopaketista: Hallituksen vaikutettava siihen, että EU säilyy suotuisana investoinneille

Häkämies peräänkuuluttaa tiedotteessa sitä, että lainsäädännön on oltava yritys- ja investointimyönteistä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Häkämies peräänkuuluttaa tiedotteessa sitä, että lainsäädännön on oltava yritys- ja investointimyönteistä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT-Lehtikuva

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo, että EU:n päästövähennystavoitteen toteutuminen edellyttää yrityksiltä massiivisia investointeja innovaatioihin, teknologiaan sekä vähäpäästöiseen tuotantoon ja palveluun.

Häkämies peräänkuuluttaa tiedotteessa, että lainsäädännön on oltava yritys- ja investointimyönteistä. Hänen mukaansa myös Suomen hallituksen on vaikutettava siihen, että EU toimintaympäristönä säilyy suotuisana investoinneille verrattuna muihin talousmahteihin.

EU-komissio julkisti tänään laajan paketin ehdotuksia ilmastotoimiksi. Sen avulla Eurooppa pyrkii vähentämään ilmastopäästöjään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Komissio ehdottaa muun muassa päästökauppaa laajennettavaksi meriliikenteeseen sekä tietyin osin tieliikenteen ja rakennusten päästöihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Hiilitullien haitat mietittävä, että vastatoimet vältetään"

EK:n johtava asiantuntija Kati Ruohomäki sanoo tiedotteessa, että paketin tärkeimmät muutostarpeet liittyvät muun muassa päästökauppaan.

–  Ilmaisia päästöoikeuksia tulee hiilivuodon ehkäisemiseksi jakaa täysimääräisesti, kunnes hiilitullit osoittautuvat toimivaksi ratkaisuksi. Päästökaupassa tulisi hyväksyä myös yritysten Euroopan ulkopuolella tekemät ilmastotoimet, hän sanoo tiedotteessa.

Meriliikenteen päästökaupassa on hänen mukaansa hyvitettävä jäävahvistettujen alusten isompi polttoaineen kulutus. Ruohomäki katsoo, että tieliikenteen päästökaupan tarpeellisuutta on vielä harkittava, koska se olisi päällekkäinen polttoaineveroille, bio-osuudelle ja ajoneuvojen päästösäätelylle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Suomessa on korkea tieliikenteen verotus ja pitkät kuljetusmatkat, hän sanoo.

Hiilitullien kohdalla on hänen mukaansa mietittävä tarkkaan hyödyt ja haitat, jotta mahdolliset kauppakumppanien vastatoimet voidaan välttää. Lisäksi EK:ta arveluttaa komission ehdotus maakohtaisten energiansäästövelvoitteiden tuplaamisesta.

–  Säästötoimia on Suomessa toteutettu järjestelmällisesti 90-luvulta lähtien, mutta määräänsä enempää ei niitäkään voi löytyä, Ruohomäki sanoo.

Suomen Yrittäjät: Kotimaisen tieliikenteen päästökauppajärjestelmä laitettava hyllylle

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kotimaisen tieliikenteen päästökauppajärjestelmän valmistelu voidaan laittaa hyllylle, sillä EU:n komissio ehdottaa tieliikenteelle ja rakennusten lämmitykselle uutta päästökauppajärjestelmää, sanoo Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

Kuismasen mukaan on tärkeää, että ilmastonmuutosta pyritään hillitsemään EU:n laajuisesti, mutta päätöksenteossa on huomioitava Suomen erityispiirteet, kuten pitkät etäisyydet ja metsäinen maa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi