play

Energiaministerit haluavat sovun kaasun hintakatosta ennen muiden hätätoimien hyväksymistä

Saksa ja eräät muut paljon kaasua käyttävät maat ovat pelänneet, että kaasun hintakatto voisi toimia vastoin tavoitetta. Kauhuskenaario on ollut, että se voisi vaarantaa kaasun toimitusvarmuuden Eurooppaan.  Kuvassa kaasunjakelukeskus Lubminissa, Saksassa. LEHTIKUVA / AFP

Saksa ja eräät muut paljon kaasua käyttävät maat ovat pelänneet, että kaasun hintakatto voisi toimia vastoin tavoitetta. Kauhuskenaario on ollut, että se voisi vaarantaa kaasun toimitusvarmuuden Eurooppaan. Kuvassa kaasunjakelukeskus Lubminissa, Saksassa. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Tavoite taittaa Eurooppaa riivaava energiakriisi eteni torstaina askeleen verran Brysselissä, joskin askel jäi hieman tavoiteltua lyhemmäksi.

EU:n jäsenmaiden energiaministerit pääsivät torstaina periaatteessa sopuun sekä uusiutuvan energian käyttöönottoa nopeuttavasta asetuksesta että kaasun saamista turvaavasta solidaarisuusasetuksesta, joista heidän oli tarkoituskin päättää. Virallista päätöstä varten tarvitaan silti vielä uusi kokous.

–  Puheenjohtaja totesi, että järjestetään ylimääräinen kokous noin kahden viikon kuluttua, Suomea edustanut elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) valtiosihteeri Ann-Mari Kemell kertoi kokouksen jälkeen.

Syynä uudelle kokoukselle on kolmas esitys, josta tosin ei ollut tarkoituskaan päättää vielä tällä viikolla. Kyse on niin sanotusta kaasun hintakorjausmekanismista, joka on ollut energiakriisin aikana poliittisesti vaikea.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolta kertoi, että päätösten paketoimiselle yhteen on syynsä.

–  Kaikki tietävät sen, että saksalaiset haluavat tämän luvitusasetuksen ja eivät hirveästi tykkää tästä [kaasun] hintakattoajatuksesta.

Saksa ollut pelokkaana

Saksa ja eräät muut paljon kaasua käyttävät maat ovat pelänneet, että kaasun hintakatto voisi toimia vastoin tavoitetta. Kauhuskenaario on ollut, että se voisi vaarantaa kaasun toimitusvarmuuden Eurooppaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Komissio on vastaamassa hintakorjausmekanismin esityksessään tähän muun muussa sillä, että maakaasun hinta eriytyy riittävän pitkäksi ajaksi nesteytetyn maakaasun hinnasta ja koskee vain kuukauden päähän katsovaa futuurihintaa TTF-kaasupörssissä. Lisäksi mekanismi kytkeytyisi pois päältä automaattisesti tietyin ehdoin ja koska tahansa päätettäessä.

TTF-kaasupörssi on keskeinen maakaasun kauppapaikka Euroopassa.

–  Komission viimeisimmässä ehdotuksessa on sellaisia elementtejä, jotka muodostavat hyvin tasapainoisen kokonaisuuden. Eli meidän käsityksemme mukaan tässä ovat ne elementit, joilla voidaan edetä, Kemell sanoi.

Kemell ei ottanut kantaa siihen, jäisivätkö myös uusiutuvien energian luvituksen nopeuttaminen ja kaasun solidaarisuusasetus pöydälle, jos kaasun hintakorjausmekanismista ei löytyisi sopua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tässä kokouksessa oli hyvin yhtenäinen näkemys siitä, että tämä kokonaisuus tarvitaan. Ja oli hyvin yhtenäinen näkemys, että se tullaan antamaan seuraavassa kokouksessa.

Kaasun yhteisostoja ja nopeita lupia

Kaasun solidaarisuusasetuksella tähdätään muun muassa kaasun ostotarpeiden yhdistämiseen sekä väliaikaisiin ja vapaaehtoisiin yhteisostoihin. Lisäksi sillä halutaan muun muassa luotettavat vertailuarvot nesteytetyn maakaasun hinnalle.

Uusiutuvan energian käyttöönottoa nopeuttavalla asetuksella puolestaan pyritään saamaan mahdollisimman pikaisesti korvaavaa tuotantoa venäläiselle energialle.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi