play

Energiateollisuus ja EK tyytyväisiä komission alustavaan ydinvoimalinjaukseen – viikonloppuna julki tullut luonnos ottaa ydinvoiman kestävän rahoituksen taksonomiaan

Energiateollisuuden mielestä ehdotus ottaa ydinvoima taksonomian piiriin on tervetullut. Kuva Saksasta. LEHTIKUVA/AFP

Energiateollisuuden mielestä ehdotus ottaa ydinvoima taksonomian piiriin on tervetullut. Kuva Saksasta. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

EU-komission suunnitelma sisällyttää ydinvoima kestävän rahoituksen taksonomiaan saa kiitosta Energiateollisuudelta. Komission ehdotuksen tarkkaa sisältöä ei ole vielä kerrottu, mutta julki vuotanut luonnos sisältää kestävyyskriteerit sekä ydinvoimalle että maakaasulle.

Energiateollisuus toteaa, että ehdotus ottaa ydinvoima taksonomian piiriin on tervetullut. Ehdotus on kuitenkin edelleen tulkinnanvarainen ja kaipaa selvennyksiä.

–  Ydinvoima on hiilineutraali ja ympäristöystävällinen energiantuotantomuoto. Näin ollen ydinvoiman paikka on kestävän rahoituksen taksonomiassa muiden kestävien toimintojen rinnalla. Suomi on tehnyt paljon työtä sen hyväksi, että ydinvoiman merkitys tunnistetaan EU:ssa, sanoo Energiateollisuuden johtaja Jari Kostama tiedotteessa.

Elinkeinoelämän keskusliitto on myös luonnokseen tyytyväinen, mutta kehottaa hallitusta vaikuttamaan EU:n neuvostossa ydinvoiman puolesta. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies katsoo, että ydinvoiman saaminen EU:n ilmastoluokitteluun eli taksonomiaan olisi sekä ilmaston että Suomen kansantalouden etu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikuttaa energiahankkeiden rahoitukseen

Taksonomian kautta määritetään, millaisia sijoituksia voidaan kutsua kestäviksi. Viikonloppuna julki tulleessa luonnoksessa komissio asettaa ydinvoimalle tiukkoja ehtoja liittyen esimerkiksi säteilyturvaan ja hiilidioksidipäästöihin. Uudistuksen tavoite on ohjata sijoituksia ja rahoitusta ilmastomyönteisiin hankkeisiin.

–  Olemme vedonneet komissioon, jotta eri energiamuotojen ilmastoluokittelu tehtäisiin aitoja päästövaikutuksia arvioiden ja teknologianeutraalisti, asiantuntija-arvioita kuunnellen, Häkämies sanoi tiedotteessa.

Ydinvoimakysymys on jäsenmaita voimakkaasti jakava. EU-maista osalla ei ole koskaan ollut ydinvoimaa ja osa ottaa ydinvoimaloitaan pois käytöstä, kuten Saksa ja Belgia. Suomi ja Ranska kuuluvat maihin, jotka haluavat pitää ydinvoimasta kiinni ja rakentavat sitä lisää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taksonomialla on merkitystä sen suhteen, miten eri energiamuotoihin tehtäviä sijoituksia kohdellaan. Sillä on merkityksensä esimerkiksi Fortumin selvittäessä jatkoajan hakemista Loviisan kahdelle yksikölle. Käyttöluvat ovat katkolla 2027 ja 2028.

Kostamon mukaan luonnos on askel oikeaan suuntaan, mutta sen muotoilut eivät vielä mene riittävän pitkälle.

–  Pitää vielä varmistaa, että ehdotus mahdollistaa kestävän ydinvoiman tuotannon pitkälle tulevaisuuteen sekä investoinnit ja teknisen kehityksen ilman tarpeetonta byrokratiaa, Kostama jatkaa.

Myös EK muistuttaa tulevista investointitarpeista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Ilmastokäänteen onnistuminen tulee edellyttämään yrityksiltä Suomessakin massiivisia investointeja vähäpäästöisiin tuotanto- ja energiamuotoihin. Siksi on elintärkeää, että taksonomian pelisäännöt tukevat puhtaiden investointien rahoitusta sekä olemassa olevan päästöttömän energiainfran huoltoa, Häkämies sanoo.

Esitysluonnos lähetettiin viikonloppuna lausuntokierrokselle jäsenmaille ja kestävän rahoituksen asiantuntijaryhmälle. Kierros kestää 12. tammikuuta asti, minkä jälkeen komissio julkaisee kriteeristön lopullisen version.

Euroopan parlamentilla ja jäsenmaista koostuvalla ministerineuvostolla on sen jälkeen neljän kuukauden ajan mahdollisuus torjua komission esitys määräenemmistöllä. Mikäli ne eivät torju esitystä, se astuu voimaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi