play

EU-komissio julkistaa paljon puhutun metsästrategian tänään

Metsästrategia seuraa EU:n biodiversiteettistrategiaa. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Metsästrategia seuraa EU:n biodiversiteettistrategiaa. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

STT-Lehtikuva

Euroopan komissio julkistaa tänään metsästrategiansa, joka on jo ennakkoon synnyttänyt Suomessa vilkasta keskustelua.

Metsästrategiassa ei ole kyse varsinaisesta lainsäädännöstä, vaan strategia on laaja ylätason kokonaisuus metsiin liittyviä linjauksia, joihin voidaan nojata EU:n ottaessa kantaa metsäkysymyksiin.

Metsästrategia seuraa EU:n biodiversiteettistrategiaa. Julkisuuteen tihkuneiden tietojen perusteella metsästrategia painottaa metsien suojelun ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen tärkeyttä.

Metsästrategian julkisuuteen vuotaneet luonnokset herättivät keskustelua muun muassa metsänhoitoon liittyvistä kirjauksista. Varhaisemmassa luonnoksessa avohakkuut oli mainittu esimerkkinä menetelmistä, joita tulisi välttää. Tuoreemmassa luonnoksessa kirjausta oli lievennetty ja avohakkuisiin kehotettiin suhtautumaan harkiten.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lopullinen teksti tulee julki tänään, kun komissio julkistaa strategian aamupäivällä.

Ilmastopaketissa ehdotettiin päivitystä hiilinielujen laskentaan

Varsinainen toimivalta metsien käytöstä on jäsenmailla, mutta EU:lla on paljon vaikutusta metsiin ilmasto- ja ympäristölainsäädännön kautta.

Aiemmin tällä viikolla suuren ilmastopaketin julkistuksen yhteydessä komissio esitteli muun muassa päivityksen maankäyttöä ja metsätaloutta koskevaan lulucf-asetukseen, jossa määritellään hiilinielujen laskentatapa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Komissio on ehdottanut, että metsien hiilinieluja määrittelevää laskentatapaa uudistetaan ja monimutkaiseksi arvostellusta vertailutasomallista luovutaan.

EU-maille komissio on ehdottanut yhteiseksi tavoitteeksi sitä, että vuonna 2030 EU:n hiilinielujen tulisi vastata 310 miljoonan hiilidioksidiekvivalenttitonnin poistumaa.

Suomen osuus EU:n hiilinieluista pitäisi komission mukaan olla noin 17,8 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuonna 2030. Hiilidioksidiekvivalentti on karkeasti määriteltynä kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta kuvaava mittayksikkö.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi