play

EU-komissio uhkaa Puolaa sakoilla kiistassa EU-oikeudesta

Komission varapuheenjohtaja Vera Jourovan mukaan Puolalla on aikaa 16. elokuuta asti korjata tilanne. LEHTIKUVA/AFP

Komission varapuheenjohtaja Vera Jourovan mukaan Puolalla on aikaa 16. elokuuta asti korjata tilanne. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

EU-komissio aikoo vaatia Puolalle sakkoja, ellei maa lakkaa kiistämästä EU-oikeuden ensisijaisuutta.

Komission arvoista ja avoimuudesta vastaava varapuheenjohtaja Vera Jourova totesi, että Puolalla on aikaa 16:nteen elokuuta asti korjata tilanne. Muuten komissio aikoo esittää, että EU-tuomioistuin määrää Puolaa maksamaan sakot.

–  EU:n tuomioistuimen päätökset sitovat jäsenmaita. Tästä ei ole mahdollista neuvotella, Jourova sanoi.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti samalla , että komissio on lähettänyt oikeuslaitoksen riippumattomuuden turvaamisesta kirjeen Puolalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  EU-komissio ei epäröi käyttää perussopimusten mukaista toimivaltaansa, von der Leyen kirjoitti.

Jourova sanoi, että mahdollisten sakkojen määrä on tuomioistuimen käsissä ja lisäsi toivovansa, ettei sellaisia lopulta tarvita.

EU:n tuomioistuin linjasi viime viikolla, että Puolan tuomareita koskevat kurinpitotoimet eivät ole yhteensopivia EU:n perussopimusten kanssa. Puola on perustanut tuomareiden toimintaa valvovan kurinpitoelimen, jonka jäsenet on valittu poliittisin perustein. Elin voi määrätä Puolan korkeimman oikeuden tuomareille rangaistuksia.

Puolan perustuslakituomioistuin taas on päättänyt, että EU-tuomioistuimen mahdolliset turvaamistoimet Puolaa vastaan ovat Puolan perustuslain vastaisia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jourova kertoi toimista esitellessään komission toista vuotuista oikeusvaltioraporttia, joka käy läpi tilannetta kaikissa jäsenmaissa. Raportissa kirjoitetaan, että oikeuslaitoksen riippumattomuus on huolestuttavalla tavalla uhattu monissa jäsenmaissa.

Median vapautta vahvistettava

Jourova sanoi myös, että median vapautta ja monipuolisuutta on vahvistettava.

–  Parin viime kuukauden aikana on murhattu kaksi toimittajaa. Tämä ei ole hyväksyttävää, Jourova sanoi tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Unkarista raportti toteaa muun muassa, että julkisen sektorin alalla on suuri nepotismin, korruption ja suosimisen riski, koska yritysten ja politiikkojen välisiin yhteyksiin ei ole riittävästi puututtu.

Komissio on erityisen huolissaan median riippumattomuudesta Unkarissa. Maan hallituksen epäillään käyttäneen israelilaista Pegasus-vakoiluohjelmaa toimittajien tarkkailuun.

EU-komissio käynnisti viime viikolla oikeustoimet Puolaa ja Unkaria vastaan niiden seksuaalisia vähemmistöjä sortavan lainsäädännön vuoksi.

Oikeusvaltioraportissa on myös Suomea koskeva , jossa sanotaan, että Suomen oikeuslaitoksen riippumattomuus nähdään hyvin suurena. Suomi nähdään myös yhtenä EU:n ja maailman vähiten korruptoituneista maista.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi