play

Evan kysely: Suomalaiset siirtäisivät kaavoitusta maakuntatasolle – maakuntavero ei innosta

STT-Lehtikuva

Useimmat suomalaiset ovat valmiita siirtämään aluesuunnittelun eli kaavoituksen maakuntatasolla päätettäväksi, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan tutkimuksesta. Tätä mieltä oli 57 prosenttia vastanneista.

Monet antaisivat maakuntatason päättää myös toisen asteen koulutuksesta sekä elinkeino- ja ympäristöluvista.

–  Tynkämaakunnat ja virattomat aluevaltuutetut eivät palvele kenenkään etua. Kansalaisilla näyttäisi olevan valmiutta pohtia laajemman tehtäväkentän siirtämistä maakuntien vastuulle, pohti Evan toimituspäällikkö Sami Metelinen tiedotteessa.

Maakuntaveroa kannattaa kuitenkin vain harva. Kyselyssä vain 23 prosenttia katsoi, että hyvinvointialueille tulisi antaa verotusoikeus, koska ne päättävät jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollosta. Kolme neljästä piti todennäköisenä, että verotusoikeus johtaisi verotuksen kiristymiseen kaiken kaikkiaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Neljä viidestä piti todennäköisenä, että joidenkin alueiden rahat eivät riitä ja niiden talous kriisiytyy, jos hyvinvointialueet saavat verotusoikeuden. Kaksi kolmesta arveli, että alueiden välinen eriarvoisuus kasvaa.

Evan Arvo- ja asennetutkimus perustuu yli 2  000 ihmisen vastauksiin Taloustutkimuksen internetpaneelissa. Tulosten virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi