play

Poliisi esittää 18-vuotiasta miestä vangittavaksi Valkeakosken henkirikoksesta – "Kyllä hän on poliisin tuttu"

Valkeakoskella on järjestetty tänään suruliputus nuoren muistoksi.

Valkeakoskella on järjestetty tänään suruliputus nuoren muistoksi. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

STT

Poliisi esittää Valkeakosken henkirikoksesta epäiltyä nuorta miestä vangittavaksi keskiviikkona. Vangitsemisoikeudenkäynti järjestetään iltapäivällä Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Poliisi epäilee vuonna 2005 syntynyttä valkeakoskelaista miestä taposta ja törkeästä lapsenraiskauksesta. Rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista kertoo, että epäilty on 18-vuotias ja tällä on aiempaa rikostaustaa.

– Kyllä hän on poliisin tuttu, Kinnunen sanoo STT:lle.

STT:n tietojen mukaan epäilty on aiemmin tuomittu yöaikaan tapahtuneesta ryöstöstä. Hän ryösti kahden alle 15-vuotiaan henkilön kanssa naisen Valkeakoskella syksyllä 2021.

Kinnunen ei suoraan vastaa kysymykseen siitä, onko poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan viikonlopun teossa merkkejä suunnitelmallisuudesta.

– Tällä hetkellä tutkimme asiaa nimikkeillä epäilty tappo ja törkeä lapsenraiskaus, Kinnunen sanoo.

Tappo-rikosnimike viittaa siihen, ettei henkirikosta tehty vakaasti harkiten. Jos tappo tehdään vakaasti harkiten tai erityisen raa'alla tai julmalla tavalla, tapausta tutkitaan murhana.

Poliisille tehtiin varhain lauantaiaamuna ilmoitus kadonneesta 15-vuotiaasta tytöstä, joka ei ollut palannut yöllä kotiinsa. Tyttö löytyi kuolleena läheisestä metsästä.

Tytön löysivät nuoret, joiden kanssa hän oli viettänyt iltaa. Nuoret soittivat hätäkeskukseen.

Kinnunen kertoo, että nuoret löysivät tytön käyttäen apunaan "sosiaalisen median alustoja".

Asiassa epäiltiin poliisin mukaan välittömästi rikosta.

Lauantai-iltana poliisi otti henkirikokseen liittyen kiinni miehen, ja sunnuntaina poliisi kertoi pidättäneensä tämän.

Poliisi kertoi sunnuntaina, että sille on syntynyt alustava käsitys perjantain ja lauantain välisen yön tapahtumista. Epäiltyä kuultiin sunnuntaina. Kinnunen ei kommentoi tarkemmin kuulustelun kulkua tai sen sisältöä.

Kinnusen mukaan poliisilla ei tällä hetkellä ole tietoa siitä, tunsivatko uhri ja epäilty toisensa entuudestaan.

Uhrin yksityisyyden suojelemiseksi poliisi on pidättäytynyt kertomasta tarkemmin rikoksen tekotavasta tai -paikasta.

15-vuotias tyttö löytyi lauantaiaamuna kuolleena metsästä Valkeakoskella.

15-vuotias tyttö löytyi lauantaiaamuna kuolleena metsästä Valkeakoskella. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Poliisi muistuttaa tiedotteessaan asiallisesta somekäyttäytymisestä ja kehottaa pidättäytymään väärän tiedon jakamisesta. Sunnuntaisessa tiedotteessaan poliisi myös oikoi sosiaalisessa mediassa tapauksesta kiertäviä virheellisiä tietoja.

Poliisin mukaan rikokseen on sosiaalisessa mediassa liitetty ulkomaalaistaustaisia tai ulkomaalaisia ihmisiä. Poliisin mukaan kiinni otetulla epäillyllä ei ole ulkomaalaistaustaa.

Poliisi myös muistutti, että tapahtumapaikalta kuvattua materiaalia, jossa mahdollisesti näkyy uhri tai muita ihmisiä, ei saa levittää sosiaalisessa mediassa tai toisille ihmisille.

Onko poliisin tiedossa, että tällaista materiaalia olisi kuvattu ja levitetty?

– Meillä on tiedossa, että materiaalia on kuvattu, mutta meillä ei ole tiedossa, että sitä olisi levitetty, Jari Kinnunen vastaa.

Suomessa on hyvin harvinaista, että alaikäinen henkilö joutuu henkirikoksen uhriksi.

Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi viime vuonna vain yksi alaikäinen joutui henkirikoksen uhriksi. Vuosina 2013–2023 henkirikoksen uhriksi joutui yhteensä 40 lasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valkeakoskella järjestetään maanantaina suruliputus henkirikoksen uhriksi viikonloppuna joutuneen tytön muistoksi. Lisäksi kaupungin kouluissa pidettiin aamupäivällä hiljainen hetki.

Valkeakosken kaupungin mukaan kouluissa tarjotaan nuorille keskusteluapua tapauksen käsittelyyn. Apua on tarjolla molemmilla kaupungin yläkouluilla sekä myös lukiolla, alakouluilla ja tarvittaessa esiopetuksessa.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan tyttö kävi Sorrilan yhtenäiskoulua Naakan yksikössä. Naakan yksikön apulaisrehtori Marko Tuominen ei vastannut STT:n haastattelupyyntöön puhelimitse.

Tuominen kertoo kuitenkin sähköpostitse, että koululla päivä on sujunut rauhallisissa mutta surullisissa merkeissä. Oppilaille on Tuomisen mukaan tarjottu koulun kriisisuunnitelman mukaisesti kriisi- ja keskusteluapua. Sitä ovat antaneet seurakunta, nuorisotoimi, SPR ja koulun oma oppilashuoltoväki. Myös opettajat ovat oppituntien aikana antaneet tilaa keskusteluille, kysymyksille ja hiljaa ololle.

– Oppilaat ovat pitäneet tärkeänä, että aikuisia on ollut läsnä. Tietysti suurin osa oppilaista on keskenään kavereidensa kanssa tapahtumia puinut ja toisiaan tukenut, Tuominen lisää.

Edesmenneen oppilaan luokassa pidettiin maanantaina aamulla hiljainen hetki ja hänen pulpetilleen laitettiin kynttilä palamaan. Koulussa järjestettiin myös suruliputus. Koko koulu vietti yhteisen muisto- ja hiljaisen hetken koulun juhlasalissa vartin yli kymmenen aamulla.

Lisäksi koulun aulaan koottiin muistovihko, johon niin oppilaat kuin henkilökunta saivat kirjoittaa muistolauseita ja -tekstejä oppilaan muistolle. Muistovihko toimitetaan Tuomisen mukaan aikanaan tytön omaisille.

– Oppilaat ovat käyttäytyneet esimerkillisen asiallisesti tänään. Pari toimittajaa olemme ”häätäneet” kauemmaksi koulun tontilta. Olemme halunneet rauhoittaa tämän koulupäivän niin, että saamme olla rauhassa omassa keskuudessamme. Olen pyrkinyt olemaan oppilaiden ja henkilökunnan tukena, Tuominen sanoi maanantaina.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että tapahtuneesta keskustellaan luokissa ikätasoisesti, jos asia nousee keskusteluun. Muutoin kouluarkea pyritään jatkamaan normaalisti.

Epäilty on aiemmin tuomittu yöaikaan tapahtuneesta ryöstöstä. Turun hovioikeuden tuomion mukaan hän ryösti naisen yhdessä kahden 14-vuotiaan henkilön kanssa Valkeakoskella lokakuussa 2021.

Koska kaksi muuta epäiltyä olivat alle 15-vuotiaita, vain nyt taposta epäilty mies joutui syytteeseen. Hän oli tekoaikaan 16-vuotias.

Jalan liikkeellä ollut uhri oli huomannut, että hänen takanaan kävelee kolme ihmistä. Hän oli pysähtynyt päästääkseen heidät ohitseen, jolloin toinen 14-vuotiaista oli uhannut uhria puukolla ja vaatinut tältä rahaa. Saatuaan saaliikseen 20 euroa kolmikko juoksi pakoon.

Syytetty kiisti oikeudessa syytteen ja sanoi, ettei ollut osallinen ryöstörikokseen. Hovioikeus tuomitsi hänet nuorena henkilönä tehdyistä ryöstöstä, törkeästä vahingonteosta, perusmuotoisesta vahingonteosta sekä neljästä lievästä petoksesta yhteiseen vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä valvontaan. Tuomio törkeästä vahingonteosta tuli siitä, että hän oli sytyttänyt tuleen roska-asioita ja aiheuttanut yli 30 000 euron vahingot.

Turun hovioikeuden viime syksynä antama tuomio ei ole lainvoimainen, vaan tuomittu on hakenut siihen valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi