play

Ruuan hinta laskee maltillisesti – mitä tekevät hintatietoisiksi oppineet kuluttajat?

Asiakas ostoksilla ruokakaupassa Helsingissä 6. heinäkuuta 2023.

Asiakas ostoksilla ruokakaupassa Helsingissä 6. heinäkuuta 2023. Kuva: Lehtikuva

STT

Pellervon taloustutkimus PTT ennakoi, että ruuan hinta laskee tänä vuonna kaksi prosenttia ja jatkaa laskuaan myös ensi vuonna. Hintatasoa painavat monien kustannusten aleneminen ja vähittäiskaupan kiristynyt kilpailu.

Ruokamarkkinat hakevat tasapainoa viime vuosien markkinashokkien jälkeen, mutta yhä hintatietoisemmiksi oppineet kuluttajat tuovat ennusteeseen epävarmuutta. Kuluttajien reaalitulot nousevat, mutta vielä on epävarmaa, miten kotitaloudet jatkossa toimivat.

–  Ruuan hinnan nousu on näkynyt kulutustottumusten muutoksena, ja kuluttajista on tullut yhä hintatietoisempia. Kotitalouksien reaalitulot ovat nyt taas kasvussa, mutta epäselvää on se, missä määrin tulojen lisäys näkyy kulutuksen kasvuna ja missä määrin säästämisenä, sanoo PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg tiedotteessa.

Lisää epävarmuutta tuovat julkisen talouden sopeuttamistoimet, joista hallitus neuvottelee huhtikuun kehysriihessä. Arvonlisäveron korotukset heikentäisivät kotitalouksien ostovoimaa ja ruuan alv-korotus hidastaisi elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien kuluttajahintojen laskua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen elintarvikeviennin näkymä on tällä hetkellä heikonlainen. Viime vuosi oli viennille erityisen heikko, kun maitotaloustuotteiden ja lihan vienti laski sekä arvoltaan että määrältään. Maatalousvienti Kiinaan lähes puolittui.

–  Viennin kasvupotentiaali on tunnistettu, mutta hankaluudet ovat seuranneet toistaan. Meillä oli ensiksi vientimarkkinana Venäjä, mutta se romahti Krimin valtauksen myötä. Sitten vientiä suunnattiin Kiinaan, kunnes sekin on nyt tyrehtynyt Kiinan oman tuotannon kasvun ja talouskasvun hiipumisen takia. Yritysten täytyy jälleen etsiä uusia kohteita, toteaa maatalousekonomisti Mauri Yli-Liipola tiedotteessa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi