play

Ruotsin puolustusministeri Hultqvist harmittelee Suomen hävittäjävalintaa – "Gripen E on suunniteltu pohjoismaiseen ympäristöön"

Lockheed Martinin F-35-ohjelman johtaja sanoo, että F-35:n valinta tuo suomalaiselle teollisuudelle ainutlaatuisia digitaalisia kyvykkyyksiä. Lehtikuva/AFP

Lockheed Martinin F-35-ohjelman johtaja sanoo, että F-35:n valinta tuo suomalaiselle teollisuudelle ainutlaatuisia digitaalisia kyvykkyyksiä. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist harmittelee Suomen hävittäjävalintaa. Tarjouskilpailun loppusuoralla olivat pisimmän korren vetäneen Lockheed Martinin F-35:n lisäksi Boeingin Super Hornet ja ruotsalainen Saab Gripen E. Muut ehdokkaat olivat yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon ja ranskalainen Dassault Rafale.

Hultqvist kuitenkin alleviivaa Ruotsin tehneen Suomelle hyvän tarjouksen. Tarjoukseen sisältyi 64 Gripen E -hävittäjää ja kaksi GlobalEye-valvontajärjestelmällä varustettua tiedustelukonetta.

–  Uskomme, että tarjoamamme kaksi järjestelmää sopivat erittäin hyvin pohjoismaisen ympäristön turvallisuushaasteisiin, Hultqvist kertoi.

–  Gripen E on suunniteltu pohjoismaiseen ympäristöön, hän lisäsi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saabin toimitusjohtaja: Meillä oli vahva tarjous

Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson kertoi olevansa pettynyt, mutta painotti yhtiön kunnioittavan päätöstä.

Uutistoimisto TT:n mukaan Saab on tehnyt hävittäjäkaupan kanssa töitä monen vuoden ajan.

–  Tiedän, että meillä on vahva tarjous, josta olen ylpeä. Samaan aikaan olen yllättynyt, Johansson kertoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Häntä hämmästyttää, että Suomi saa Lockheed Martinin kustannukset sovitettua tiukkaan kustannuskehykseensä.

–  Olemme ylpeitä Gripen- ja GlobalEye-tarjouksestamme ja uskomme sen olleen Suomelle paras ratkaisu, yhtiö kertoi Saab Finlandin Twitter-tilillä.

Puolustusyhteistyö jatkuu pettymyksestä huolimatta

Ruotsin puolustusministeriön julkaisemassa tiedotteessa puolustusministeri painottaa Ruotsin ja Suomen loistavaksi kuvaillun puolustusyhteistyön tietysti jatkuvan pettymyksen kirvoittamasta päätöksestä huolimatta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Suomi on jatkossakin läheisin turvallisuus- ja puolustuspoliittinen kumppanimme, tiedotteessa painotetaan.

Tiedotteen mukaan maantieteelliset ja sotilasstrategiset realiteetit alleviivaavat tarvetta jatkaa ja syventää maiden välistä puolustusyhteistyötä.

Lisäksi ministeri kertoo maiden jatkavan työtä luodakseen edellytyksiä yhteisille sotilasoperaatioille niin rauhan kuin kriisin ja sodankin aikana.

"Ei horjuta yhteistyötä"

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ei usko, että Suomen hävittäjäpäätös millään tavalla horjuttaisi Suomen ja Ruotsin viime vuosina syventynyttä puolustusyhteistyötä.

–  Tällä ei ole vaikutusta siihen. Meillä on keskinäistä puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa tehty jo pitkään ja sitä on viime vuosina syvennetty. Tapaan ruotsalaisen kollegan Peter Hultqvistin kanssa vähän väliä jopa näinä korona-aikoina, Kaikkonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

–  Uskon, että tämä päätös ei meidän keskinäistä puolustusyhteistyötämme horjuta. Se tulee jatkumaan ja syvenemään jatkossakin, Kaikkonen jatkoi.

Dassault: Suomen hävittäjävalinta osoittaa Euroopan suosivan Yhdysvaltoja

Suomen hävittäjäkilvassa Rafale-koneella mukana ollut ranskalainen Dassault Aviation -yhtiö kommentoi tappiotaan lyhyellä tiedotteella. Sen mukaan yhtiö "on huomioinut" Suomen viranomaisten itsenäisen päätöksen valita amerikkalainen ratkaisu hävittäjien korvaamiseen.

Yhtiö sanoo tiedotteessaan jälleen kerran huomaavansa ja pahoittelevansa, että Euroopassa suositaan amerikkalaisia puolustusmateriaalihankinnoissa.

Dassault Aviation kertoo jatkavansa kaikesta huolimatta teollisine kumppaneineen Rafalen operatiivisten valmiuksien kehittämistä Ranskan ja muiden sellaisten maiden palvelukseen, jotka haluavat "ensiluokkaiset ja täysin itsenäiset ilmavoimat".

Rafale putosi Suomen kilpailusta Eurofighter Typhoonin kanssa jo ennen ratkaisevaa suorituskykyvertailua.

F-35:n valmistaja Suomen valinnasta: Olemme erittäin tyytyväisiä

Yhdysvaltalaisyhtiö Lockheed Martin kertoo olevansa erittäin tyytyväinen siihen, että Suomi valitsi yhtiön F-35:n seuraavaksi hävittäjäkseen. Yhtiö katsoo, että valinta tuo Suomelle merkittävää uutta suorituskykyä ja luo vakautta alueelle.

–  Olemme erittäin tyytyväisiä, että Suomen valtioneuvosto on valinnut perusteellisen ja avoimen kilpailun kautta F-35:n. Odotamme innolla, että pääsemme tekemään yhteistyötä Suomen Puolustusvoimien ja suomalaisen puolustusteollisuuden kanssa F-35:n toimituksen ja ylläpidon parissa, Lockheed Martinin F-35-ohjelman johtaja Bridget Lauderdale sanoo tiedotteessa.

–  F-35:n valinta tuo suomalaiselle teollisuudelle ainutlaatuisia digitaalisia kyvykkyyksiä, joita hyödynnetään viidennen sukupolven hävittäjien suunnittelussa ja valmistuksessa.

Yhtiö suitsuttaa valinnan tarjoavan Suomelle taloudellisia ja teknologisia hyötyjä vuosikymmenien ajan. Lockheed Martinin mukaan suomalainen puolustusteollisuus saa F-35:n valmistukseen ja ylläpitoon liittyen mahdollisuuksia, joita ei ole aikaisemmin tarjottu millekään muulle maalle.

Lockheed Martin kehuu F-35:n olevan maailman edistyksellisin ja selviytymiskykyisin hävittäjä.

Lauderdale totesi, että F-35:n tuotanto jatkuu yli 20 vuoden ajan ja ylläpito 2070-luvulle saakka.

- - - -

Lähteenä myös uutistoimisto TT.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi