play

Suurlähettiläs katsoo, ettei suositellut vihreiden ex-puheenjohtaja Cronbergiä puhujaksi Moskovan konferenssiin – saattoi vain osapuolet yhteen

STT

Suomen Moskovan-suurlähettiläs Antti Helanterä sanoo, että ei koe suositelleensa vihreiden ex-puheenjohtajaa Tarja Cronbergiä puhujaksi Primakov Readings -konferenssiin Moskovassa.

–  Roolini oli, että saatoin heidät yhteen. Minusta se ei ole vielä suosittelemista. He etsivät tutkijaa tietyllä profiililla ja minä olin siinä heille avulias, Helanterä kuvaa STT:lle.

Helanterän mukaan konferenssia järjestävää Imemoa voi Venäjän nykyoloissakin pitää pätevänä tutkimuslaitoksena, vaikka se toki itsekin tietää toimintansa rajat. Imemosta oli kysytty loppukesästä 2023 Helanterältä, tietääkö tämä tutkijaa, joka sopisi osallistujaksi konferenssin Itämeren alueen turvallisuutta koskevaan paneeliin marraskuussa. Helanterä oli viestinyt kyselystä myös Cronbergille.

Helanterän mukaan Cronbergiä puolsivat hänen akateemiset ansionsa, asemansa Tukholman rauhantutkimusinstituutissa Siprissä ja etenkin vankka tausta ydinaseriisuntakysymyksissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Helanterä kuvaa Primakov Readingsia Venäjän tärkeimmäksi vuosittaiseksi ulkopoliittiseksi konferenssiksi. Hän kertoo osallistuneensa tapahtumaan kuulijana myös aiempina vuosina. Vuonna 2022 mukana oli videoyhteydellä muun muassa Naton entinen varapääsihteeri Rose Gottemoeller. Hänen ja muiden edellisvuosien yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten puhujien takia Cronbergin nimen nostaminen esiin tuntui perustellulta.

–  En tietenkään halua edesauttaa minkä tahansa tapahtuman toteutumista.

Helanterä pitää selvänä, että erityisesti ulkopolitiikkaan liittyvissä tapahtumissa Venäjällä tuodaan vahvasti maan näkemyksiä esiin.

–  Mutta tässä tapahtumassa kansainvälinen osallistujajoukko on ollut aiempina vuosina laajaa ja keskustelut suhteellisen korkeatasoisia. Tämä oli se peruste.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Helanterä osallistui myös viime marraskuiseen tapahtumaan. Erosiko se jotenkin aiemmista vuosista?

–  Totta kai asiasisällössä oli painotuseroja, mutta suurlähettilään tehtävänä on nimenomaan aistia niitä ja raportoida niistä pääkaupunkiin (Helsinkiin). Siinä oli esimerkiksi muutos siinä, että tematiikka painottui aiempaa enemmän muihin ilmansuuntiin kuin länteen.

Helanterä kertoo, ettei ole ollut Cronbergin Venäjä-esiintymisistä heränneen keskustelun aikana yhteydessä ulkoministeri Elina Valtoseen (kok.) tai ministeriön muuhun johtoon. Cronbergiin lähettiläs kertoo olleensa yhteydessä sähköpostitse.

Teittekö jotain virhearvioita nostaessanne Cronbergin nimen esiin?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Jätän sen muiden harkintaan.

Vieläkö suurlähettiläs olisi valmis edesauttamaan suomalaisosallistujia mukaan konferenssiin?

–  Eivätköhän puhujakandidaatit viime päivien uutisoinnin perusteella tee itse johtopäätökset.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi