play

Työtapaturmissa kuoli viime vuonna yli 20 ihmistä

STT-Lehtikuva

Työtapaturmissa kuoli viime vuonna 23 ihmistä, kertoo Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) torstaina julkaistussa raportissaan.

Kaikki työtapaturmissa kuolleet olivat miehiä. Heidän keski-ikänsä oli 49 vuotta.

Otkesin teematutkinnan mukaan yleisin kuolemaan johtanut tapaturmatyyppi oli raskaan taakan tai esineen alle jääminen työtilanteessa. Muita yleisiä tapaturmia olivat putoaminen tai työkoneen liikkuvien osien väliin joutuminen.

Yli puolet turmista sattui uhrien työskennellessä yksin. Työturvallisuutta lisääviä työvaiheita ohitettiin tai työvälineitä ja varusteita jätettiin käyttämättä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tutkinnassamme ilmeni, että yksintyöskentelyyn liittyy tietoista riskinottoa ja jopa ohjeiden vastaista toimintaa. Useimmissa tapauksissa pyrittiin edistämään ja sujuvoittamaan työntekoa työturvallisuuden kustannuksella, kertoo tutkinnanjohtaja Hannu Hänninen tiedotteessa.

Otkesin mukaan kuolemaan johtaneiden työtapaturmien määrä on pitkällä aikavälillä kuitenkin vähentynyt Suomessa merkittävästi.

Eniten työkuolemia tapahtui maa- ja metsätalousalalla. Otkesin mukaan alalla riskejä aiheuttavat vaihtelevat olosuhteet ja moninaiset työtehtävät, joita ratkotaan omaehtoisesti. Työturvallisuuden kehittäminen on maa- ja metsätalousalalla usein itsenäistä työtä tekevien yrittäjien oman aktiivisuuden ja resurssien varassa.

Raportin mukaan myös muilla toimialoilla työturvallisuustietoisuus- ja osaaminen olivat riittämätöntä pienissä yrityksissä eikä toimintatapoihin liittyneitä riskejä välttämättä tunnistettu. Suuremmissa yrityksissä puolestaan oli puutteita töiden koordinoinnissa ja toimijoiden välisessä tiedonkulussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkinnassa kiinnitettiin huomiota myös taksialan työturvallisuuden kehittämisen tarpeeseen. Erityisesti taksinkuljettajiin kohdistuva väkivallan uhka oli tarkastelussa. Otkes suosittaakin tutkintansa perusteella, että Liikenne- ja viestintävirasto valmistelee keinoja taksialan työturvallisuuden kehittämiseksi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi