play

Työnantajapuoli lataa täyslaidallisen tulevasta lakosta: Kiusantekoa, parlamentarismin halveksuntaa, poliittista aktivismia

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola kuvailee ammattiliittojen toimintaa piittaamattomaksi.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola kuvailee ammattiliittojen toimintaa piittaamattomaksi. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

STT

Työnantajapuoli tyrmää kovasanaisesti tulevan kaksiviikkoisen poliittisen lakon, josta SAK ja sen jäsenliitot ilmoittivat tänään.

Pienten ja keskisuurten yritysten etujärjestö Suomen Yrittäjät tuomitsee uudet poliittiset lakot kohtuuttomina. Järjestön toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan on täysin vastuutonta, että poliittisia lakkoja toteutetaan tilanteessa, jossa Suomi on taantumassa ja Euroopassa on käynnissä sota.

–  Lakoilla syvennetään Suomen talouden ongelmia ja vähennetään entisestään yritysten haluja investoida Suomeen, Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Järjestö muistuttaa ay-johtajien tietävän, että eduskunnan enemmistön tukea nauttiva hallitus ei voi taipua ulkoparlamentaarisen painostuksen alla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Lakot ovat kiusantekoa suomalaisia kohtaan ja parlamentarismin halveksuntaa, hän sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan kahden viikon mittaiset poliittiset lakot ovat alustavan arvion mukaan aiheuttamassa 320 miljoonan euron vahingot bruttokansantuotteeseen.

–  Viimeistään nämä lakot osoittavat, että poliittiset lakot nykymuodossaan ovat mennyttä aikaa. Hallituksen ei tule antaa periksi ay-liikkeen massiivisen lakonuhan edessä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Häkämiehen mukaan SAK:n liitot vaarantavat paitsi omien jäsentensä myös hyvinvointiyhteiskunnan mahdollisuuksia selviytyä talouskriisistä.

Häkämies kommentoi ammattiyhdistysten lakkouutisia aiemmin myös viestipalvelu X:ssä. Häkämiehen mukaan ammattiyhdistysliike hyökkää hallituksen uudistuksia vastaan, mutta laskun maksavat yritykset.

–  Viime kädessä lakot kohdistuvat työpaikkoihin eli ay sahaa omaa oksaansa, hän kirjoitti.

Vientialojen työnantajaliitot taas pitävät lakkoja nykyisessä taloustilanteessa vastuuttomina. Teknologiateollisuuden, Metsäteollisuuden ja Kemianteollisuuden mukaan satamien sulkeminen kahdeksi viikoksi on niin järeä toimi, että yritykset eivät pysty enää kuromaan menetyksiä kiinni lakkojen jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Yritykset ovat heikentyneessä taloustilanteessa joutuneet aloittamaan muutosneuvotteluita, lomauttamaan ja jopa irtisanomaan työntekijöitä. Tässä tilanteessa ammattiliittojen työpaikkoihin ja satamiin kohdistuva poliittinen aktivismi on täysin piittaamatonta, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola sanoo tiedotteessa.

Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Paula Lehtomäki taas kuvailee ammattiliittojen toimintaa edusvastuuttomaksi ja sanoo, että sen panoksena ovat kaikkien suomalaisten tulevaisuudennäkymät ja hyvinvointi.

–  Nyt ilmoitetut poliittiset lakot suuntautuvat taas kerran vientiteollisuuden työpaikkoihin ja antavat sijoittajille sekä asiakkaille aiempaa vahvemman, täysin vääränsuuntaisen signaalin Suomen toimintaympäristöstä, hän sanoo.

–  SAK:lainen ay-liike näyttää haluavan käydä viimeisen taistonsa piittaamatta tippaakaan siitä, että sen jälkiä siivotaan Suomessa vuosikausia, Kemianteollisuuden toimitusjohtaja Mika Aalto komppaa.

Ay-liikkeen uusista lakkoilmoituksista tulistunut työnantajapuoli sanoo tuoreiden lakkouutisten vahvistavan tarvetta sille, että poliittisia lakkoja tulisi rajoittaa.

Suomen Yrittäjien mukaan "jatkuvat poliittiset lakot" tekevät selväksi, että työrauhasääntelyä on uudistettava.

–  SAK:n toiminta osoittaa, että sitä (sääntelyä) pitäisi uudistaa rohkeammin kuin hallitus esittää: joko kieltää kokonaan poliittiset lakot tai rajata ne vain muutamaan tuntiin, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula ehdottaa tiedotteessa.

Teknologiateollisuuden Hirvolan mielestä ammattiliitot aikovat pitää satamia panttivankeinaan ja tilanne vahvistaa tarvetta poliittisten lakkojen rajoittamiselle.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi