play

Kolea sää on hillinnyt vapun juhlintaa – Kunnostukseen matkaava Manta sai Helsingissä lakin lisäksi vaahtokylvyn

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan opiskelijat pesivät Mantan eli Havis Amandan patsaan ennen lakitusta.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan opiskelijat pesivät Mantan eli Havis Amandan patsaan ennen lakitusta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Markku Uhari, Simu Perälä / STT

Viileä sää on hillinnyt vapun juhlintaa sunnuntai-iltana, kerrotaan eri poliisilaitoksilta STT:lle.

Lounais-Suomen, Sisä-Suomen ja Helsingin poliisilaitoksilta sanottiin iltakahdeksan jälkeen, että vappuaaton juhlinta on pysynyt alkuillasta maltillisena. Ihmisiä on kaupunkien keskustoissa liikkeellä, mutta suuremmilta järjestyshäiriöiltä on toistaiseksi poliisin mukaan vältytty.

Ylikomisario Jari Friman Helsingin poliisista kertoo kuitenkin yllättyneensä siitä, miten paljon ihmisiä lähti pääkaupungissa liikkeelle seuraamaan Havis Amandan, tutummin Mantan, lakitusta. Poliisi arvioi, että patsaan tuntumaan Helsingin keskustaan saapui noin 60  000–70  000 ihmistä.

–  Väki on juhlinut maltillisesti, sanoo Friman.

Perinteisestä Mantan patsaan lakituksesta vastasi tänä vuonna Aalto-yliopiston ylioppilaskunta. Kaikkiaan 16 opiskelijan joukko nousi nosturilla lyömään lakin Mantan päähän tasan iltakuudelta.

Pian patsaan lakituksen jälkeen Havis Amandan suihkulähde täytettiin vaahdolla, koska se on tyhjennetty vedestä tulevan kunnostuksen vuoksi. Patsas siirretään kunnostettavaksi vapun juhlinnan jälkeen.

Juhlijat ovat sittemmin siirtyneet tutuille paikoille Helsingissä, muun muassa Kaivopuistoon.

Opiskelijat eri puolilla Suomea ovat vappuaattona lakittaneet tunnettuja patsaita.

Alkuillasta lakitettiin muun muassa säveltäjä Jean Sibeliuksen patsas Hämeenlinnassa, Suomen kansakoulun isän Uno Cygnaeuksen patsas Jyväskylässä ja Paavo Nurmen patsas Turussa.

Yleisjohtaja, komisario Samuli Lempiäinen Lounais-Suomen poliisista kertoo, että Turussa ihmisiä on ollut liikkeellä keskustassa paljon.

–  Voi olla, että sitä suurinta ihmismäärää ei puistoissa ole sään koleuden takia. Toisaalta ei kyllä sadakaan, vaikka viileää onkin, Lempiäinen sanoo.

Lakituksia on myös ollut ainakin Mikkelissä ja Vaasassa. Tampereella Konsulinsaarella majaileva Kultakutri-patsas lakitetaan vasta sunnuntain ja maanantain välisenä vappuyönä.

Sisä-Suomen poliisin yleisjohtaja, komisario Mikko Martikainen arvioi ennen puolta yhdeksää, että vappuaatto voi tehtävämäärältään rinnastua tavanomaiseen viikonlopun iltaan.

–  Vaikea sitä on ennustaa, hän sanoo.

Vapun juhlinta jatkuu Suomessa maanantaina. Vapunpäivänä järjestetään perinteikkäitä työväen vappukulkueita, kuten Helsingissä ammattikeskusjärjestö SAK:n kulkue. Se järjestäytyy kello 11 Hakaniemen torilla. Kulkue marssii Kansalaistorille, jossa on muun muassa musiikkiesityksiä sekä SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin puhe.

Helsingin Narinkkatorilla puolestaan järjestetään Jeesus-marssi kello 11 alkaen. Tapahtuman järjestävät kristilliset mediatalot, kuten Radio Dei, Taivas TV7 ja IRR-TV. Tapahtuman kanssa yhteistyössä on myös Aito avioliitto -yhdistys, joka vastustaa esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Yhdistyksen tukijoihin kuuluvat muun muassa kristillisdemokraattien kansanedustajat Sari Tanus ja Peter Östman sekä entinen ulkoministeri Timo Soini.

Vapunpäivänä Helsingissä voi myös laittaa jalalla koreaksi. Perinteisiä vapputansseja järjestetään muun muassa Korjaamolla sekä Vallilassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tampereella teekkarifuksit saavat vapunpäivänä teekkarikasteen Tammerkoskessa kello 13 alkaen. Sitä ennen fuksit kulkevat koko vuosikurssinsa voimin Amurinpuistosta koskenrantaan.

Tänä vappuna Tampereella kokoontuu omaan kulkueeseensa myös avoimen rasistinen ja fasistinen puolue sinimusta liike. Tampereella pidetään myös Vappujen vappu -tapahtuma, joka on järjestäjiensä mukaan fasismia vastustava ja jota esimerkiksi antifasistiseksi itseään luonnehtiva Varisverkosto mainostaa omilla sosiaalisen median kanavillaan. Tapahtuman järjestää Vappujen vappu -työryhmä.

Sinimustan liikkeen verkkosivujen mukaan heidän kulkueensa lähtee Laukontorilta iltapäivällä, ja Sisä-Suomen poliisille tehdyn tapahtumailmoituksen mukaan kulkue päättyy Hämeenpuistoon. Myös fasismia vastustavaan Vappujen vappu -tapahtumaan kuuluu järjestäjien mukaan puistojuhla Hämeenpuistossa.

Komisario Jani Mäkilä Sisä-Suomen poliisista kommentoi perjantaina STT:lle, että poliisi pyrkii varautumaan kaikkiin tapahtumiin, jotka sillä on tiedossa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi